Büyümek istiyorsak yolsuzluğu bırakalım

17 Aralık sonrası yolsuzluk iddialarının eksik olmadığı ve büyümenin yavaşladığı Türkiye ekonomisine ilişkin en ilginç değerlendirmelerden biri Meclis Başkanı Cemil Çiçek’ten geldi.


Hükümet, büyümenin Merkez Bankası yüzünden düştüğünü belirtirken, Çiçek, “Büyümek istiyorsak yolsuzluk yapmayacağız. Adam gibi devlet yöneteceğiz, adam gibi bir toplum olacağız” dedi


AKP Hükümeti büyümedeki yavaşlamayı Merkez Bankası’nın sıkı para ve yüksek faiz politikasına bağlarken, Meclis Başkanı Çiçek’ten ilginç bir açıkalama geldi.


TBMM çatısı altında düzenlenen “Kamu İdarelerinde Daha Etkili Bir Yönetim İçin Nasıl Bir İç Denetim” konferansına katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin Dünya Saydamlık Örgütü’nün ülke sıralamasında 52. sırada bulunmasının kendisinin kanına dokunduğunu belirtti. Çiçek, şeffaf yönetim konusunda dünya genelinde 65’ten 52. sıralamaya gelinmesini, “Bu tempoyla gidersek biz ilk 10’a girmek için herhalde 21. asrın sonuna doğru filan bu şeyi yakalamış olacağız” sözleriyle değerlendirdi. Bunun tesirinin özellikle yatırımlara olumsuz etkisinin olduğunu vurgulayan Çiçek, “Bu ülkeye yatırım yapmak isteyenler evvela hukuk güvenliği var mı diye bakıyor. Sizi 52. sırada görüyorsa yatırımını daha güvenli yere, söğüşlenmeyeceği yere götürmeye çalışıyor. Bu da Türkiye’nin kalkınma hızını büyük ölçüde düşürür“ şeklinde konuştu.


“KANIMA DOKUNUYOR”


Her yıl Dünya Saydamlık Örgütü’nün yayımladığı ülke sıralamasına baktığında içinin karardığını ifade eden Cemil Çiçek, “Bu hakikaten bize yakışmıyor. Önümüzde 51 tane ülke var. Niye biz şeffaf, açık, dürüst yönetim noktasında falanca filanca ülkeden, niye biz ilk 10’a giremiyoruz” şeklinde konuştu. Bir ülkenin kalkınması için tasarruf etmesi gerektiğini kaydeden Çiçek, Türkiye’nin tasarruf miktarının yüzde 13.4 olduğunu söyledi. Bu rakamın Çin’de yüzde 52, Hindistan’da yüzde 35 ve AB ülkelerinde yüzde 23 olduğunu aktaran Cemil Çiçek, “Ne kadar kendimiz ‘mesafe kat ettik’ dersek diyelim, halen tasarruf olarak yüzde 13.4. Bu oranla büyüyeceğiniz üçtür, dörttür. Efendim niye yüzde altı, yüzde yedi büyümüyoruz? Büyümek istiyorsak tasarruf yapacağız, kaynakları verimli kullanacağız, haksız, hukuksuz, kanunsuz; yolsuzluk yapmayacağız. Adam gibi devlet yöneteceğiz, adam gibi bir toplum olacağız” diye konuştu. Çiçek, bu işin kestirme yolu yok mu arayışından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.


Kaynak – Taraf


Haber Kaynağı: Rahatsız


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder