İnternetten ucuz tatil alırken dikkat

Ofis ya da internet aracılığı ile faaliyette olan acentalar üzerinden satın alınan turlarda yaşanan sorunlara dikkat çeken İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Koray Akman, “Mağduriyet yaşanmaması için mutlaka acente unvanı ve acenta belge numarasını TÜRSAB’dan sorgulayın. Mağduriyet halinde fotoğrafla belgeleyin” dedi.


MAĞDURİYETLER ARTTI


Özellikle ucuz tatil vaadinde bulunarak internet üstünden yapılan satışlarla ilgili mağduriyetlerin son yıllarda arttığına dikkat çeken Akman, kaçak acentalara karşı uyardı ve “Seyahat acentaları, unvanlarını ve acente belge numarasını gösteren levhalarını asmak, internette de belirtmek zorundadır. Tatil satın almak isteyenler, http://ift.tt/Xjg02Z adresinde bulunan ‘seyahat acentası arama’ butonuna acenta adı ve belge numarasını yazarak, tur satın alacakları acentenin gerçek olup olmadığını kolaylıkla kontrol edebilirler” dedi. Mağduriyet yaşanması halinde yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Akman, “Turda aldığınız hizmetin size vaat edilen hizmet olmadığına inanıyorsanız, kanıt olarak fotoğrafını çekin ve rahatsızlığınızı açıkça anlatan bir tutanak yazıp size hizmet veren kişilere, özellikle de tesis işletmecisi ve acenta yetkilisine imzalatıp bu eksikliklerin giderilmesini talep edin. Eğer seyahatinizin tamamlanmasından sonra hala eksiklikler olduğunu ve bunların tamamlanmadığını düşünüyorsanız vakit geçirmeden acentenize başvurun ve hazırladığınız belgeleri de sunarak eksikliklerin tazmin edilmesini isteyin” dedi.


TÜKETİCİNİN TAZMİNAT İSTEME HAKKI VAR


Bu girişimlerin sonuç vermemesi halinde TÜRSAB’ın Tüketici Sorunları bölümüne ve ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da yazılı olarak şikayette bulunmanın mümkün olduğunu söyledi. Acentaların yapmış oldukları tur ve paket turlarda tüketici ile mutlaka bir sözleşme yapmak ve bir nüshasını tüketiciye vermek zorunda olduklarını hatırlatan Akman, “Acentalar, sözleşmede öngörülen fiyat ve koşulları, liman ve havaalanına iniş vergileri, harç, vergi ve ücretler ile döviz kurlarından kaynaklanan fiyat değişiklikleri gibi mücbir sebepler dışında değiştirilemezler. Bu sözleşmede taahhüt edilen hizmetlerin eksik olması durumunda tüketicinin tazminat isteme hakkı doğar” dedi.


1618 sayılı yasa gereği seyahat acentalarının her tur için, tur teminatı olarak ‘Seyahat Güvence Paketi Poliçesi’ yaptırmak zorunda olduğu bilgisini paylaşan Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketiciyi birçok hususta koruyan bu sigortanın teminatları arasında seyahat acentasının iflası, faaliyet ve/veya operasyonuna Turizm Bakanlığı ya da TÜRSAB tarafından son verilmesi gibi durumlarda oluşan veya turların gezi sözleşmesinde yer alan unsurları içermemesi gibi tüketici mağduriyetlerin tazmini yanında, tur süresince yaralanma ya da ani hastalıklarda yurtdışında tedavi, yaralının yurda geri dönüş güvencesi, ilaç gönderilmesi, yurtdışı tedavi konaklama süresinin uzatılması, tedavi boyunca hastanın birinci derece yakının seyahati, vefat eden sigortalının nakli, bagaj kaybı, aktarmalı uçuşun kaçırılması nedeniyle gecikme, hukuki danışma talebi gibi hizmetler yer almaktadır.”


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder