Sıcak havanın çoğu zaman özellikle egzaması olan kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurşen Durukan, yaz aylarında yaşanan terleme veya güneşe ve sık duş almaya bağlı cilt kuruluğunun egzamayı tetiklediğini kaydetti.
Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkıp deride kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi belirtilerle görülen ve bir deri hastalığı olduğunu ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurşen Durukan, ‘Egzama, derinin iç ve dış etmenlere karşı cevabı olarak ortaya çıkar. Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir; ama rahatsızlık verebilir. Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ancak stres de egzama oluşumunda önemli bir risk faktörüdür. Bununla birlikte egzama, hiçbir neden yokken de ortaya çıkabilir. Egzamanın tekrarlaması ya da şiddetlenmesinde sıcak hava da önemli bir rol oynar’ diye konuştu.
‘CİLT NEMLENDİRİCİLERİ VE KREMLER KULLANILIR’
Basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilinen egzamanın başlıca belirtileri arasında; deride kızarıklık, kaşıntı, şişme ve sivilce gibi döküntüler bulunduğunu öne süren Durukan, ‘Tedavi edilmeyen ve ihmal edilen durumlarda, deride geri dönüşümsüz belirtiler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma bazen yıllarca sürebilir. Egzama hastaları için tetikleyici faktörlerden uzak durmak ve bazı koruyucu yöntemler kullanmak tedavinin ilk ve en önemli aşamasıdır. Bununla birlikte tedavide kaşıntıyı önleyici sistemik ve lokal ilaçlar, cilt nemlendiricileri ve kremler kullanılır. Altta yatan herhangi bir başka problemin olup olmadığı araştırılır’ dedi.
‘OVMA VE KAŞIMA EGZAMAYI ARTTIRIR’
Egzaması olan kişilerin yapmaması gerekenler hakkında da birtakım uyarılarda bulunan Durukan, ‘Ovma ve kaşıma, aşırı sıcak ortamlarda bulunma, terleten ve cildi tahriş eden; naylon, deri, polyester ve dar giysiler giyme, sabun, deterjan ve parfümlü ürünler kullanma, egzamalı yerleri su ile çok fazla yıkama, uzun süre sıcak su banyosu veya sıcak duş yapma, aşırı sıcak ya da soğuk, yün gibi vücuda batan giysiler giyme, battaniye, halı ve koyun postlarındaki yünle doğrudan temas, stres, üzüntü, sıkıntı şikayetleri egzamayı arttırır’ ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA
0 yorum:
Yorum Gönder