Sosyal medya Erdoğan, Davutoğlu, Çiçek, Babacan, Eker, Kurtulmuş’un giydiği ekose ceketler ile yıkılıyor. Peki Ak Partililerin giydiği ekose ceketlerin sırrı ne?
Politik liderlerin siyasi performansları ve icraatları kadar, hayat tarzları, aile yaşamları, dış görünüşleri, kıyafetleri ve beden dilleri de kamuoyunun yoğun ilgisi altındadır. Bu sadece bizde değil, tüm dünyada böyledir. Geçmişten bugüne; Karaoğlan Bülent Ecevit’in kasketi, Süleyman Demirel’in kimseye kaptırmadığı fötr şapkası, Turgut Özal’ın elinden düşürmediği kalemi, Tansu Çiller’in güneş gözlüğü ve fuları, Devlet Bahçeli’nin klasik araba sevdası, Deniz Baykal’ın spor tutkusu hep ilgi çekti, haberlere konu oldu.
EKOSE SOSYAL MEDYAYI SALLADI
Türkiye kamuoyu, son birkaç yıldır ise 12 yıllık Başbakanlık görevinin ardından, Türkiye’nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıkan Tayyip Erdoğan’ın ekose ceketlerini konuşuyor. Sosyal medyada capsler hazırlanıyor, #direnekose diye hashtagler açılıyor .
Üstelik ekose ceket modasına kendini kaptıran tek siyasi lider, Tayyip Erdoğan değil. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Erdoğan’ın Başbakanlık görevini devrettiği Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Tarım Bakanı Mehdi Eker de ekose ceketi seven siyasiler arasında.
SAVAŞ RUHUNU TEMSİL EDİYOR
‘Peki neden ekose?’ demeden evvel, ‘Nedir ekose?’ sorusuna yanıt aramak gerekiyor. Ekosenin tarihi aslında 18. yüzyıla kadar uzanıyor. O dönem İskoç klanlarının giydiği, dize kadar inen ve kilt denilen etekler, ekose desenleriyle aslında bir savaş ruhunu temsil ediyordu. Bu etekler, o dönem için bir çeşit üniforma olarak da görülüyordu.
ÇILGIN PUNK TASARIMCISI YENİDEN CAN VERDİ
Daha sonraları kraliyet ailesini temsil eden bu kumaş, 1900′lerin başında yayılmaya başladı. 20 yılı aşkın bir süredir de, her zamankinden daha göze çarpan ekose, bu popülaritesini Vivienne Westwood’a borçlu. Punk akımını en iyi şekilde temsil eden tasarımcılar arasında yer alan Westwood, aslında ekosenin bugünlere gelmesinde en büyük rolü oynuyor diyebiliriz.
Westwood’un modern moda kültürüne kazandırdığı ekose ceket, genellikle haftasonu giyilen ve casual giyim için talep gören bir parça olarak öne çıkıyor. Görevleri gereği haftasonları çok spor ve renkli giyinemeyen yüksek mevkideki kişiler, ekoseyi tercih ediyor.
‘GÜVEN VERİYOR’ OLABİLİR Mİ?
Şimdi gelelim, asıl sorumuzun yanıtını aramaya… Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve bazı AK Partililer neden ekose ceketi tercih ediyor? Arkadaşlarımla bu konuyu konuşurken, benim aklıma ilk gelen yanıt, ‘Güven veriyor olabilir’ şeklindeydi. Zira; bir siyasi lider için akla en yatkın nedenlerden biri bu olabilir. Üstelik Erdoğan’ın beden dili ve iletişim konusunda rakiplerinden öne çıkan, bu alanda özel çalışmalar yaptığı izlenimi veren bir lider olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Başkalarının üzerinde bıraktığımız intibada söylediklerimizin etkisinin sadece yüzde 7 olduğunu, söylemek istediklerimizin (veya istemediklerimizin) yüzde 93’ünü davranışlarımızın, yüz ifademizin ve giysilerimizin anlattığını düşünürsek, Erdoğan’ın iletişim başarısının sırrını hafife almamamız gerektiğini de anlarız.
“BEN DE SİZDENİM”
Beden Dili Uzmanı Riccon İlhan Doğan’a göre ekose, artık AK Parti’nin bir tarz şekli haline geldi. Başbakan Davutoğlu’nun da giymesi, hükümetten birilerinin de giymeye başlaması, özel bir anlamı olduğunu gösteriyor. Ekose halka, “Ben de sizin gibiyim, içinizden biriyim” mesajı veriyor. Rahatlatan, huzur veren, sıcak ve giyen kişiyi abartılı olmamakla birlikte spor ve rahat gösteren bir seçenek. Doğan, “Erdoğan’ın bazen giydiği gömlekler kalite ve marka kokarken, bazen de Sultanahmet’ten alınabilecek çok ucuz gömlekler ve ceketler giyiyor. Her kesime sesleniyor” diyor.
İlhan Doğan’a göre ekose ceketin sosyal medyada çok fazla konuşulması, mesajın karşılık bulduğu anlamına geliyor. Doğan, “Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Bu da AK Parti’nin artık markalaştığını gösterir. Markalaşma konusunda çok iyi olduklarını söyleyebilirim” görüşünde.
Yukarıda ekosenin tarihini anlatırken, aslında savaşçı bir ruhu temsil ettiğini, bir çeşit üniforma olarak da düşünülebileceğini belirtmiştim. ‘Hem savaşçı hem de huzur veren, rahatlatan ve içinizden biri’ imajı direkt olarak, ‘Sizin için savaşan bir kahraman’ algısı yaratıyor.
MAVİNİN BÜYÜSÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekose seçiminde renk olarak ise mavi ön plana çıkıyor. Riccon Doğan’a göre, renk dünyasında inanılmaz bir büyüye sahip olan mavi; güven, huzur, dürüstlük, sadakat ve barışı simgelediği için tercih ediliyor. Mavi renk; gökyüzünü, denizi, özgürlüğü, sonsuzluğu ve huzuru temsil ediyor. Huzur veriyor, ikna ediyor; güvenin ve erkeklerin rengi olarak biliniyor. Bu renk, aynı zamanda büyüklük olgusu uyandırıyor. Barack Obama’nın da ABD Başkanlığı’na seçildiğinde, her iki yemin töreninde, dünyaya mesaj verirken mavi kravat tercih ettiği biliniyor.
İnsanlık kilt ile tanıştı, Çankaya Köşkü’ne kadar çıktı. Reklamda söylenen ‘İmaj hiçbir şeydir, susuzluk her şey’ sözünü defalarca boşa çıkaran bir liderin inanılmaz yükselişinin, küçük bir kilometre taşı oldu. Tarihi çok eskilere dayansa ve evrim geçirmiş olsa da ekose, hiçbir zaman gündemden düşmeyecek gibi. Bu yüzden #direnekose hashtagi altında yazılanları okurken, bir de bu gözle bakın derim.
Haber Kaynağı: Rahatsız
0 yorum:
Yorum Gönder