MHP lideri Devlet Bahçeli olası AKP-CHP koalisyonunda ana muhalefet partisi olma görevini üstlenme hayalleri kursa da HDP için kulislerde konuşulan bu ihtimal Bahçeli’yi korkutuyor.
AKP ve CHP’nin koalisyon kurması halinde MHP, hiç beklemediği bir durumla karşı karşıya kalabilir. 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde Cumhuriyet tarihinde ilk kez 2 parti de aynı sayıda milletvekili çıkardı.
Seçim sonrası hiçbir parti tek başına iktidar olacak sayıya ulaşamadı. Ankara’da herkes koalisyon formüllerini konuşurken ortaya ilginç de bir durum çıktı.
Olası bir koalisyonu AKP ile CHP kurarsa 80’er milletvekiline sahip Milliyetçi Hareket Partisi ve Halkların Demokratik Partisi’nden hangisinin ana muhalefet olacağı sorusu ortaya çıktı.
Seçimlerde yüzde 16 oy alan MHP, yüzde 13 oy HDP ile aynı vekil sayısına sahip olsa da en çok oy alan MHP’nin olası durumda ana muhalefet partisi olacağı kesinleşmiş oldu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de seçim gecesi yaptığı ilk değerlendirmede koalisyon dışında kalmayı tercih edeceklerini “Birinci koalisyon, başlangıcından bu yana birliktelikleri devam eden AKP ile HDP arasında olması lazımdır. İkinci bir koalisyon modeli olarak AKP, CHP ve HDP’yi bir araya getirebilirsiniz. Böyle bir yapılanma içinde MHP, şerefi ve haysiyetiyle, ilkeli ve dürüst davranışıyla, politikalarıyla, çok güzel ve Meclis’te denetimi esas alan bir ana muhalefet partisi görevini üstlenmeye de hazırdır” demişti.
GÖREVİ HDP’YE KAPTIRMA İHTİMALİ VAR
Ancak Bahçeli’nin bu planı, CHP içinde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan bir tartışma ile suya düşebilir.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik’in kapalı grup toplantısında “Ben ve çevremdekiler de HDP’ye oy verdik” çıkışı partide büyük tepki topladı.
Partinin disiplin kurulu üyeleri Murat Özçelik’in partiden ihracını istedi. Özçelik ihraç edilmesi durumunda ise seçim öncesi HDP lehine yaptığı açıklamaları da göz önünde bulundurularak adresinin HDP olmasına kesin gözle bakılıyor.
Bu durumda ise HDP, olası bir AKP-CHP koalisyonunda 80 vekili bulunan MHP’nin yerine 81 vekille ana muhalefet partisi olacak.
MHP bu durumda neleri kaybedecek?
AYM’YE KRİTİK BAŞVURU HAKKI
Ana muhalefet partisi yalnızca protokoler bir konum değil. Ana muhalefet partisinin devlet protokolündeki yerinin dışında yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkı kritik öneme sahip. 110 İMZA HAKKI Anayasa’ya göre yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkı, Cumhurbaşkanı, mahkemeler ve TBMM üye sayısının 5’de 1’i olan 110 milletvekilinin yanısıra ana muhalefet partisine de tanınan bir hak. Bir parti ana muhalefet konumu kazandığında 110 imza bulup bulmamasına bakılmaksızın Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkını elde edebiliyor.
Haber Kaynağı: Rahatsız
from Habergaraj.Com http://ift.tt/1KqJUqF
0 yorum:
Yorum Gönder