Uzun süreli açlık şeker hastalarını komaya sokabilir

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Evran, uzun süreli açlık ve susuzluğun şeker hastalarıkomaya sokabileceğini söyledi.

İnsanların sadece Ramazan ayında değil yılın her döneminde bol sıvı tüketmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mehtap Evran, “Normalde, böbrek ve kalp gibi kronik hastalıkları olmayan herkes günde 2.5-3 litre su tüketmeli. Gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenmeli” dedi.

‘SIK VE AZ BESLENİLMELİ’

Uzun süreli açlık ve susuzluğun vücudun şeker dengesini de bozduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehtap Evran, şunları kaydetti:

“Sağlıklı bireyler bile uzun süreli açlık sonrası yemek tüketince şeker dengesi değişebilir. Bu nedenle şeker hastalarının oruç tutmalarını sakıncalı buluyoruz. Çünkü uzun süreli açlık ve susuzluk kan şekeri dengesini bozar. Gizli şekeri bulunanlar ve obezite rahatsızlığı olanların, uzun süre açlık sonrası birden yemek tüketmesi şeker dengesi açısından risklidir. Bu kişilerin de sık sık ve az beslenmesi gerektiği için uzun süreli açlık ve susuzluk zararlıdır. Şeker hastalığına karşı kullanılan ilaçlar zaten şekeri düşürüyor. Bu kişilerin de dengeli beslenmeleri önemli. Çünkü sıvı eksikliği olduğu zaman şeker yükselmesine bağlı komaya bile girebilirler. Bir kişi de şekeri düşüklüğü, aşırı terleme, titreme, uyku isteği ve bayılma, şeker yükselmesi de zor anlaşılmakla birlikte ağız kuruluğu, ağırlık hissetme ve uyku isteği gibi belirtiler gösterir. Şeker düşüyorsa 3 küp şeker suda eritilip içilmeli ve doktora görünmeli. Şeker yüksekse ve kişinin şuuru yerindeyse hemen hastanelerin acil servislerine başvurulmalı. “

Haber Kaynağı: Rahatsız



from Habergaraj.Com http://ift.tt/1TrOnfS
Share on Google Plus

About Burak Sormageç

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder