Sinir ağlarındaki şebeke haritaları cinsiyetsel davranış farklılıklarını ortaya çıkardı


Pennsylvania Üniversitesi’nden aralarında iki Türk’ün de bulunmuş olduğu bir grup bilim insanı, deneklerin beyinlerini taradıklarında, her bir beynin bağlantılarına dair bir yol haritası belirledi.


Bu bağlantıların mesela konuşmanın sağlandığı bölgenin duyma verilerinin işlendiği bölge arasındaki bağlantı benzer biçimde şebeke setleri oluşturuldu.


Dailymail’de yer edinen habere nazaran araştırmacılar, adam ve hanım beyinleri içinde bu şebekeler itibariyle ince farklar tespit ettiler.


Bulgulara nazaran adamların mekansal farkındalık ve el becerilerinin yüksek olmasını elde eden motor becerilerinde kuvvetli şebekelenme gözlemlenirken, hanımlarda ise toplumsal biliş, bellek ve dikkat ile ilişkili alanlardaki şebekeler olarak farklılaştı.


Emek verme gene de erkeklere özgü yeteneklerin daha oldukça “adam beyni” gerektiğine yada beynin şebekelenme yapısı sebebiyle davranışın farklılaştığına dair bir netice ortaya koymuyor. Bu “nörolojinin tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar sorusu” olarak tanımlanıyor.


Dr. Ragini Verma, bu çalışmayla cinsiyet farklılıklarının beynin ağ yapısıyla davranış içinde bir senkronizasyon bulunduğunu ortaya koyduğunu söylüyor.


Araştırma, Philosophical Transactions of The Royal Society B dergisinin Şubat sayısında yayımlandı.


ÇEVİRİ: REHA BAŞOĞUL


İLGİLİ HABER

Haber Kaynağı: Sözcü



Sinir ağlarındaki şebeke haritaları cinsiyetsel davranış farklılıklarını ortaya çıkardı
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder