Bakanlığın ‘hırsızlığı’ tescillendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı intihal Yargıtay tarafından onaylandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, üç yazar tarafından 2009 yılında yayımlanan bir kitabı, ‘derleyip, küçük eklemeler yaparak yeniden yayımladığı’ ve intihal (aşırma) yaptığı gerekçesiyle Ankara 1. Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi’nin verdiği mahkumiyet kararı, temyiz itirazları ile taşındığı Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından da aynen onandı.

FİKRİ VE SİNAİ HAKLAR MAHKEMESİ BAKANLIĞI MAHKUM ETMİŞTİ

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde yaşayan Baston ustası Raşit Korum, 17 yıl boyunca yaptığı araştırmalar sonucunda, arkadaşları öğretmen Ömür Çelikdönmez ve Milli Eğitim Müfettişi Ömer Yılmaz ile birlikte hazırladıkları ‘Baston Tarihi’ isimli kitabı 2009’da çıkarmıştı. Kitaplarının yayımlanmasından bir yıl sonra tesadüfen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yayımlanan ‘Bastonlar’ isimli yayınla karşılaşan Korum, söz konusu Bakanlık yayınının büyük ölçüde kendi kitabının metninden oluştuğunu görmüş ve konuyu yargıya taşımıştı.

Korum’un, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Bastonlar’ isimli kitabın, 2009 yılında arkadaşları Öğretmen Ömür Çelikdönmez ve Milli Eğitim Müfettişi Ömer Yılmaz ile birlikte yazdığı ‘Baston Tarihi’ kitabından alıntılar içerdiği ve bu nedenle ağır hak ihlaline uğradıkları gerekçesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı dava sonucunda, Ankara 1. Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi hak ihlalini ve intihali sabit bulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı da 10 bin lira tazminat ödemeye mahkum etmişti. Dava kapsamında uzmanlarca hazırlanarak mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda da, “hak ihlali ve intihal var” sonucuna ulaşılmıştı.

Haber Kaynağı: Rahatsız



from Habergaraj.Com http://ift.tt/1JD2KM6
Share on Google Plus

About Burak Sormageç

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder