Ahmet Barış Ay
İnsanın Mars’a ilk ayak basmasından bu yana geçen 47 yılda uzay başlığı teknolojisi büyük bir sıçrama yapmadı. Ama Mars’ı keşfetme beklentisi NASA’nın tasarımcılarının çizim tahtalarının başına geçmesine neden oldu. NASA’nın, Güneş Sistemi Keşif Programı’nı yöneten Dave Lavery,“İhtiyaçlar daha önce yaptığımız her şeyden farklı.” diyor. Başlıkların ihtiyaçları, dayanıklılığı (rüzgar fırtınalarına dayanması için), esnekliği (yılboyu sürecek görevler için) ve görüş alanının (360 derece görme imkanı için) artırılmasını kapsıyor.
NASA’da uzay giysileri tasarlayan Amy Ross, “Geleceğin başlıklarının şekli Mars’ın engebeli yüzeyinde yürürken ayaklarınızı görebileceğiniz şekilde tasarlanacak.” diyor.
Geçmiş – 1960’lar ve 70’ler
Neil Armstrong ve Buzz Aldrin tarafından giyilen, artık bir ikon olmuş kabarcık şeklindeki başlık, Ay’ın şiddetli sıcaklık değişimlerine dayanması ve astronotların gözlerini güneş ışığından ve radyasyondan koruması için tasarlanmıştı. Başlığın kafayı tam saran arka tarafı, özellikle kalkışta ve inişte yaşanabilecek tehlikeli durumlara karşı bir yastık gibi koruyordu.
Günümüz
Günümüzde kullanılan bu başlık, Apollo dönemindekiyle neredeyse aynı –bombeli ve astronot giysisine boyun bölgesinden kilitleniyor- tek farkı ise bunun kameraları ve ışıkları var. Uluslararası Uzay İstasyonu her 92 dakikada bir Dünya’yı turladığı için, astronotlar uzay yürüyüşü sırasında aniden karanlıkta kalabiliyorlar, bu yüzden ışıklar şart.
Gelecek – 2030’lar ve 40’lar
Mars’ta görüş ve hareket alanı çok önemli olacak. Bu yüzden BioSuit başlık –Mars görevi için yarışan tasarımlardan biri- tıpkı bir motosiklet kaskı gibi astronotun kafasında serbestçe hareket edebiliyor. Ayrıca navigasyon, lojistik, plan, durum farkındalığı ve yaşam desteği bilgilerini gösteren uyarı göstergeleri olacak.
Kaynak: Popular Science Türkiye
Haberin Devamı
Mars’ta Ne giyeceğiz?
0 yorum:
Yorum Gönder