Yüz milyonlarca çekirgenin davranış matematiği ortaya çıktı


İngiltere’deki Bath, Warwick ve Manchester Üniversitesi’nden matematikçiler, Adelaide Üniversitesi’ndeki meslektaşlarıyla birlikte emek vererek, değişik sayılara haiz çekirge sürülerinin bireysel hareketlerini inceleyerek kolektif davranışlarına dair bir model yarattılar.


Dailymail’de yer edinen habere gore, araştırma, çekirgelerin yönünü değiştirmeden ilkin minimum iki olmak kaydıyla komşu çekirgelerle yazışma kurduğunu ortaya çıkardı. Çekirge sürüsünün boyutu arttıkça kendi rotasında kalma olasılığı artıyor.


Araştırmanın yazarlarından Bath Üniversitesi’nden Dr. Christian Yates, öncesinde ortasında çekirgelerin gidemediği yüzük şeklinde bir duvar olan bir arena tasarladıkları belirtiyor. Bir kaç çekirgeyi bu arenaya yerleştirdiklerinde öteki çekirgelerin iyi mi hareket ettiklerini gözlemledikleri gözlemlendi. Ufak bir çekirge sürüsünde, araştırmacılar öteki çekirgelerle hakikaten etkileşime geçmediklerini belirtiyor. Fakat, çekirge sayısı arttıkça, tek bir rota takip ederek hareket etmeye başladığı görüldü.


Kimi zaman ise rota değiştirecekleri vakit,hep birlikte öteki yöne doğru baş vermeye başlıyorlar. Ekip, bir rota seyrinde hareket edilmiş olduğu vakit bir çekirgenin çevresinde çekirgeleri de etkilediğini belirtiyorlar.


Daha önceki bir çalışmada ise ekip, bir çekirgenin bir yönde devam ederken, sürüdeki bir öteki çekirge tarafınca yamyamsı bir saldırıya karşı kanatlarını korumak amaçlı pozisyon aldığını tespit etmişlerdi.


Araştırmacılar, çalışmalarının balık ve sığırcık benzer biçimde sürü halinde hareket eden canlıların davranışlarına da ayna tutmasına ek olarak uçakların karşı karşıya kalmış olduğu yıkıcı çekirge sürüsü saldırılarına karşı da tedbir geliştirmesine olanak sağlayacağını belirtiyor.


Haber Kaynağı: Sözcü



Yüz milyonlarca çekirgenin davranış matematiği ortaya çıktı
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder