Ortak izahat muamması
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama arasındaki görüşmesinin peşinden, iki ülkenin içeriğe dair yayınladıkları metinde iki farklılık göze çarpıyordu: ‘Türkiye’nin meşru savunma hakkı’ ve ‘YPG’ye yönelik bombardımanın durdurulması çağrısı’. NTV’nin haberine gore Washington kamuoyuna açıklamadan ilkin metinde değişim yapmış oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasındaki son telefon görüşmesi ikili ilişkilerin YPG kıskacında olduğu bir zamanda yapılmış oldu.
1 saat 20 dakika devam eden görüşmeden sonrasında iki başkentten de görüşmenin içeriğine dair birkaç saat arayla iki ayrı izahat geldi.
Açıklamalarda 2 yerde farklılık dikkat çekiyordu. Daha doğrusu iki mevzudan biri Ankara’dan meydana getirilen açıklamada, diğeri de Washington’dan meydana getirilen açıklamada yoktu. Bu iki eleştiri mevzudan biri Türkiye’nin ‘meşrû müdafa hakkıyla’ ilgiliydi.
Türk tarafınca meydana getirilen açıklamada şu şekilde deniyordu:
“ABD Başkanı Obama, görüşme esnasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme mevzusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru savunma hakkının altını çizdi.”
Türk yetkililer, geçen hafta Ankara’da meydana gelen ve 28 kişinin yaşamını kaybetmiş olduğu saldırıdan sonrasında Türkiye’nin bu saldırıyı gerçekleştirenlere karşı ‘meşru müdafa hakkı’ bulunduğunu dile getirmişlerdi. Beyaz Saray’dan meydana getirilen açıklamada Obama’nın ‘Türkiye’nin meşru müdafa hakkı’ndan asla bahsedilmedi.
Benzer şekilde Beyaz Saray’dan meydana getirilen açıklamada dile getirilen bir husus da Ankara’nın açıklamasında yoktu. Bu da, Türkiye’nin YPG’ye yönelik top atışlarıyla ilgiliydi. Amerikan yönetimi, görüşmede ABD Başkanının Türkiye’den bu atışları durdurmasını istediği belirtiliyordu.
Beyaz Saray açıklamasında bu konudaki ifadeler şöyleydi:
“Başkan Obama, YPG güçlerinin bölgedeki durumdan faydalanarak ilâve bölgeler ele geçirmeye emek vermemesi icap ettiğini vurgulamış ve Türkiye’ye de bölgedeki topçu atışlarını durdurarak mütekâbil şekilde itidal göstermesi çağrısında bulunmuştur.”
Ankara’nın metninde ise Obama’nın Türkiye’den topçu atışlarının durdurmaya çağırdığına dair herhangi bir ifade yoktu.
NTV akşam saatlerinde geçmiş olduğu ‘ABD ile görüşme metni sıkıntısı’ başlıklı haberinde Washington’un üstünde mutabakata varılan metni değiştirdiğini duyurdu. Haberde, “ telefon görüşmesinin peşinden ortak bir metin üstünde anlaşıldı sadece ABD tarafınca kamuoyuna değişik bir metin açıklandı” ifadeleri kullanıldı. NTV haberin kaynağını açıklamadı.
Cumhurbaşkanlığı açıklaması tam metni:
“ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletmiştir.
ABD Başkanı Obama’ya saldırılar hakkında informasyon veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, terörle savaşım mevzusunda müttefiklerin dayanışma içinde olmalarının önemine işaret etmiştir.
Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin şimal-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere yol açan, DAİŞ’le ortak savaşım çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur.
ABD Başkanı Obama, görüşme esnasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme mevzusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru savunma hakkının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması mevzusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulamışlardır.
İki önder, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları benzer biçimde provakatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulunmuşlardır.PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri bulunduğunu belirtmişlerdir.”
Beyaz Saray açıklaması tam metni:
“Başkan Obama Suriye’deki durum ve terörle savaşım alanında ABD ile Türkiye arasındaki işbirliğini ele almak suretiyle bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.
Başkan, 17 Şubatta Ankara’da düzenlenen ve Türk askeri çalışanının ve sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan terör saldırısı ile, Diyarbakır’da bir Türk askeri konvoyunu hedef alan terör saldırısını kınamış, taziyelerini ve geçmiş olsun dileklerini iletmiştir.
Başkan Obama, Suriye rejiminin Suriye’nin kuzeybatısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını belirtti ve Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile ılımlı muhalif güçleri ile tansiyonu artıran ve şimal Suriye’de IŞİD’le ortak savaşım çabalarımıza darbe vuran eylemelere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuş oldu.
Başkan Obama, YPG güçlerinin bölgedeki durumdan faydalanarak ilâve bölgeler ele geçirmeye emek vermemesi icap ettiğini vurgulamış ve Türkiye’ye de bölgedeki topçu atışlarını durdurarak mütekabil şekilde itidal göstermesi çağrısında bulunmuştur.
Obama, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme mevzusundaki mutlak kararlılığının altını çizdi.
İki önder, Münih’te düşmanlıkların durdurulması anlaşmasını desteklediklerini belirtti ve Rusya ile Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları derhal son vermeleri çağrısında bulundular. Liderler, PKK dahil her türlü terörizme karşı işbirliğini derinleştirme sözü verdiler ve IŞİD’i zayıflatma ve yenilgiye (yıkmak) uğratma hedefini yinelediler (hatırlattılar).”
ABD’nin YPG açıklamaları
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.
Türkiye, Ankara’daki saldırıda YPG bağlantısına dair detayları Amerikan Büyükelçisiyle paylaşmış sadece Amerikan Dışişleri Sözcüsü John Kirby, bundan sonrasında yapmış olduğu açıklamada “[Ankara’daki saldırıda] sorumlunun kim bulunduğunu onaylayacak ya da reddedecek bir pozisyonda değiliz. Bu bizim için hâlen ucu açık bir sual’ demişti.
Sözcü aynı basın toplantısında YPG mensuplarını “IŞİD’e karşı savaşan en kuvvetli grup” ve ‘Yürekli Kürt savaşçılar’ diye nitelendirmişti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüşmesinde, kendisine ‘YPG’nin güvenilmez bulunduğunu’ söylediğini aktardı .
Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera
Kaynak: Al Jazeera Türk
Haberin Devamı
Ortak açıklama muamması
0 yorum:
Yorum Gönder