Sinan KORKMAZER NEVŞEHİR,(DHA) – NEVŞEHİR Belediye Başkanı Hasan Ünver, TOKİ’nin, kale ve civarında bulunan dünyanın en büyüğü olarak vasıflandırılan yeraltı şehrine yaklaşımı ile Anadolu’ya, ülkeye iyi mi haiz çıktığını bir kez daha gösterdiğini söylemiş oldu.
Nevşehir Kalesi ve çevresinde devam eden yeraltı şehri temizlik emekleri ile ilgili olarak informasyon veren Başkan Ünver, “Yeraltı şehrine erişme sürecimiz ortalama 3 yılı buldu. Ilk olarak TOKİ Başkanımız Ergün Bey’e ve çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum. TOKİ’yle ilgili negatif görüntü oluşturmak isteyenler bugüne dek haksız yere isnatlar bulunarak, TOKİ benzer biçimde insanları fazlaca ciddi manada ev sahibi icra eden kurumun üstüne gitmek istediler. Sadece görülüyor ki, TOKİ; burada milyonlarca liralık gelir elde edebileceği bir araziyi Nevşehir’e ve tarihe bağışladı. Bu bölge altından tarih fışkıran bir bölgedir. Burada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kazıbilimci ve antropologlarımızla, haritacılarımızla, Yerbilim Mühendislerimizle, Jeo Fizikçilerimizle ilkin bölgenin jeo radarlarını çıkardık. Adeta yerin altının tomografilerini çıkardık. Üç boyutlu laser görüntülerini çektirdik. Şu anda da temizleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çekül Vakfı Başkanı ve Zamanı Şehirler Birliği’nin Baş Danışmanı Prof. Dr. Metin Sözen’le görüştüm. Gene Hacettepe Üniversitesi Sanat Zamanı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sacit Pekak’la da görüşmelerimiz devam ediyor. Bilimsel anlamda da iyi bir ekiple bölgeyi tüm insanlığa kazandırmak için çabalıyoruz. Bu çalışmayla Nevşehir’in yanında tüm insanlık kazanacak. Kim bilir tarihin karanlıkta kalan bir kısmı bu yolla aydınlanmış olacak. Bunlar, o döneme ilişik Nevşehir’in kent merkezinde bulduğumuz ilk bulgulardır. Böylece insanlığın ve bilimin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.
YAKINDA TARİHİ YAPILARI DA RESTORE EDECEĞİZ
Projeye başlamadan ilkin bölgeyle ilgili bir ekip dedikodu ve efsaneleri duyduklarını belirten Ünver şu şekilde konuştu:
“Yerin altındaki tünellerden falan bahsediliyordu. Sadece üstündeki gecekonduvari bir ekip binaların yıkımı ile ilgili TOKİ ile yaptığımız protokol çerçevesinde Belediye olarak vazife üstlendik. Buraları yıkmaya başladığımızda arkadaşlarımız altlarda bu tür şeylerin bulunduğunu tespit edince derhal yıkımı durdurduk. Üstte barakaları, tuğladan yapılmış bölgeleri temizledik. Mevzuyla ilgili Başbakanlık Osmanlı Arşivlerine gittik. Burada bölgeyle ilgili oldukça sayıda belgeye ulaştık. Bilhassa Damat İbrahim Paşa ve eşi Fatma Sultan tarafınca kurulan Vakfın açtırdığı su yollarını ve evvel yapılmış olanların da onarım edildiğini belgelerini tespit ettik. Cumhuriyet arşivlerinde yaptığımız incelemede ise Sultan Abdülhamit döneminde bölgeyle ilgili fazlaca sayıda yazışma yapıldığını gördük. Maalesef bölge 1800’lü yıllarda doğrusu 19. yüzyılın içinde oldukça güzel bir mimari yapıya sahipken zaman içinde yok edilmiş. Günümüze gelindiğinde ise o dönemki mimari yapıyla asla ilgisi olmayan briket ve tuğlalardan betonarme yapılar yapılmış. Bu tarz şeyleri teker teker temizledik. İçerisinde korunan 44 tane zamanı yapı var. Bunlar kilise, cami, zamanı Osmanlı evleri, konaklar benzer biçimde tescilli yapılardır. Bunların restorasyonu ile ilgili dosyalarımızı hazırladık. Yakında restorasyon işlerine de başlayacağız. Zamanı yapıların hepsini gene insanlığa armağan edeceğiz. Burada TOKİ ile el ele çalışmaya devam edeceğiz. Bundan dolayı müthiş bir anlayışla karşı karşıyayız. TOKİ’nin tarihe bu yaklaşımı doğrusu herkesi şaşırttı. Niçin şaşırttı? Bu sebeple adına ‘ yıkıyorlar, yapmıyorlar’ benzer biçimde o denli fazlaca şeyler söylenmişti. Burada TOKİ, Anadolu’ya, ülkeye iyi mi haiz çıktığını bir kez daha gösterdi.”
DHA
Haber Kaynağı: Sözcü
Nevşehir Belediye Başkanı Ünver: TOKİ, Anadolu’ya sahip çıktığını gösterdi
0 yorum:
Yorum Gönder