JAMA Pediatr dergisinde piyasaya çıkan ve bir fazlaca ülkede meydana getirilen araştırmaya gore Hamileliği esnasında asla balık yemeyenler yada oldukça azca balık yiyen annelerle kıyaslandığında haftada 3 kereden fazla balık yiyenler annelerin yeni doğan bebekleri ilk iki yıl süresince fazlaca daha süratli büyürken, 4-6 yaşları içinde obez olma eğilimde olduğu ortaya çıktı.
1996-2011 yılları doğum yapmış, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya ve Massachusetts ve Polonya’dan 26.184 hamile hanım ve onların doğumdan sonrasında bebeklerinin 6 yaşına gelinceye kadar takip edilmesi üstüne tasarlanan araştırma, annelerin hamilelikleri esnasında yüksek oranda balık tüketimi ile evlatlarının ağırlıkları içinde bir bağlantı olup olmadığını ele aldı.
LATİmes’ın haberine gore araştırma ekibi, iki bulguyu üstünde duruyor. Birincisi, Balıklarda bol miktarda bulunan Omega-3 yağ asidleri, cenindeki kök hücreleri yağ hücreleri içinde farklılaştıracak hale getirmek yada balıklarda bulunan atık maddeler, ceninin metabolizma ile ilgili hormonlarını bozarak daha çok yağ depolayacak şekilde harekete geçirmek. Sadece araştırmalar balıkların içindeki atık madde ihtimalini spekülatif buluyorlar, bu sebeple hamile bayanların yediği balıklarda iz bırakan organik bir atığa rastlanmadı.
2014 Temmuz’unda Besin ve İlaç Dairesi ve Çevre Koruma Ajansı, hamilelere haftada 2 yada 3 öğün balık yemelerini tavsiye etmişti. Ajanslar, tavsiyelerinde, civa bozulmasına maruz kalmamış balık yemelerini tavsiye ettiler. Bozulmuş balıklara örnek olarak da Meksika Körfezi’nden kılıçbalığı, uskumru, köpekbalıkları gösterilirken bunların yerine somon, karides, konserve ton balığı, gösterim balığı, sazan, tilapia önerilmişti.
ABD’da hamileliği esnasında azca balık yiyen kadınlardaki cıva zehirlenmesine dair bir oldukça olay kaydedilmesi korkutmuştu. Kamusal kampanyalarla daha çok tüketmeleri istenmişti. Omega-3 yağ asidleri bir fazlaca yağlı balık türünde bulunuyor ve ceninin beyin gelişimi ve retina dokularının gelişimi için eleştiri yapı taşları olarak görülüyor. Bu lüzumlu yağ asidleri bununla beraber gebelik süresini belirlemek haricinde, annenin hamilelik esnasında yada doğum sonrasında yaşayacağı depresyonu geçiştirmede de destek oluyor.
Haftada minimum 330 gram yağlı balık yiyen bayanların ise evlatlarının IQ skorları, motor koordinasyonları, iletişimleri ve toplumsal becerilere olan yatkınlığı fazlaca daha iyi netice veriyor.
Fakat ABD’daki 2014 senesinde piyasaya çıkan bir araştırma referans gösterilerek meydana getirilen yeni tavsiyeye gore balık tüketimi yönlendirmesi “karışık” olarak adlandırılıyor.. Yeni araştırma daha da fazla karmaşıklaştırarak, ne azca, ne de oldukça fazla balık tüketilmesi icap ettiğinin önemle altını çiziyor.
Haber Kaynağı: Sözcü
Hamilelikte aşırı balık tüketimi, bebekte obezite riskini arttırıyor!
0 yorum:
Yorum Gönder