Rus bilim adamı Dimitri İvanoviç, Meşhur arama motoru Google tarafınca unutulmadı. On yedi kardeşin en küçüğü olan Mendeleev,Sibirya’nın Tobolska şehrinde dünyaya geldi(1834). Babası bir lise müdürü, büyük babası ise Sibirya’nın ilk gazetesinin yayımcısı idi. Dimitri ilk tahsilini sürgünde iken yapmış oldu. Babasının ölümünden sonrasında anası onun daha iyi bir eğitim alması için St. Petersburg’a göç etti. Dimitri Mendeleyev, St. Petesburg Üniversitesinde kendini tanıttı. Tezini “alkol ve suyun birleşmesi” mevzusu üstüne yapmış oldu (1856). Fransa ve Almanya’da, Bunsen ve bir oldukça Avrupalı bilim adamıyla buluşup, çalışan Dimitri Mendeleyev, 1858 senesinde Almanya’daki Karlsruhe (Kalzrue) konferansına katıldı. Bu konferansta “Avogadro hipotezi” üstüne şiddetli tartışmalar olmuştu.
PERİYODİK TABLO EN BÜYÜK ÇALIŞMASI!
Sonrasında ilk petrol kuyularını görmek suretiyle Pensilvanya’daki petrol sahalarını gezdi. Rusya’ya dönüşünden sonrasında yeni bir ticari damıtma usulü geliştirdi. 32 yaşlarında St. Petersburg Üniversitesinin inorganik kimya kürsüsünde profesör oldu.Elementlerin fizyolojik ve kimyasal özelliklerindeki düzenlilikten yola çıkarak elde etmiş olduğu periyodik tablo, onun en büyük emek vermesi idi. Bu düzenleme esnasında,o güne kadar bulunamamış bazı elementlerin varlığını ve özelliklerini tahmin etti (1869).
KAYNAMA NOKTASINI BULDU
Bir kaç yıl içinde varlığını haber verdiği elementlerin keşfedilmesi Mendeleev’i kısa sürede dünya genelinde meşhur bir kimyacı hâline getirdi.Periyodik tablo, Mendeleev’in muhteşem yorumculuğu ve üretici zekasının çarpıcı bir ürünüdür. Mendeleev’in 25 büyük kitabından oluşan öteki emekleri da oldukça ilginçtir. O’nun İzomorfizm ile alakalı detayları organize etmesi, jeokimyanın gelişmesini elde etmiştir. Ek olarak, eleştiri kaynama noktasını bulup, çözeltilerin hidrat teorisini geliştirmesi onun büyük bir fizikokimyacı olarak anılmasına sebep olmuştur. Mendeleev, 70 kadar akademi ve ilim topluluğunun üyesi idi. Kendi deyimiyle onun birinci hizmeti bilimsel araştırmaları, ikincisi ise öğretmenlikti. St. Petersburg’un bir oldukça okulunda öğretmenlik yapmıştır.
1907 YILINDA HAYATINI KAYBETTİ
1907 senesinde zatürreden ölmüştür.Mendeleev, periyodik tabloyu ilk kez bastırdığı vakit malum 63 element vardı. Ölümünden bir yıl sonrasında ise malum elementlerin sayısı 86′ya yükselmişti. Bu kadar süratli artış, kimyanın en mühim genelleştirmesi olan elementlerin periyodik tablosu yardımıyla sağlanmıştı. Mendeleev hiçbir yeni element keşfedememiş olmasına karşın, bilim yaşamına yapmış olduğu hizmetten dolayı, 1955 senesinde G.T.Seaborg başkanlığındaki Amerikalı fizikçiler tarafınca sentezlenen 101 atom numaralı elemente, Dimitri Mendeleyev onuruna “mendelevyum” adı verilmiştir.
Genel anlamda periyodik tablonun babası olarak Alman bilim adamı Julius Lothar Meyer ve Rus bilim adamı Dimitri Mendeleyev kabul edilir. Her ikisi de birbirinden habersiz olarak dikkate kıymet benzer sonuçlar ürettiler. Dimitri Mendeleyev atomların artan atom ağırlıklarına nazaran sıralandıklarında belli özelliklerin tekrarlandığını görmüştür .Ondan sonra elementleri tekrarlanan özelliklerine gore alt alta sıralayarak ilk iki periyodu yedişer, sonraki üç periyodu ise onyedişer element içeren bir periyodik sistem hazırlamıştır. Dimitri Mendeleyev’in hazırladığı periyodik sistemde bazı bölgeleri hemen hemen keşfedilmemiş elementlerin bulunduğunu düşünerek boş bırakmıştır. Sonrasında bulunan skandiyum, galyum, germanyum elementleri tablodaki boşluklara yerleşmişlerdir.1895 senesinde Lord Rayleigh, kimyasal olarak inert yeni bir gazı (argon) keşfettiğini bildirdi. Bu element periyodik tabloda malum hiçbir yere oturtulamadı.
Haber Kaynağı: Sözcü
Google Dimitri Mendeleyev’i unutmadı
0 yorum:
Yorum Gönder