Kaliforniya Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’ndeki bilim adamlarından oluşan araştırma grubu, yerlerini tam olarak saptadıkları sinir yapılarının, beyine iyi mi ve ne vakit derin bir iç çekmenin gerçekleştireceği söylediğini belirtiyorlar, Nature’da piyasaya çıkan bulgular, derin iç çekişin yalnız duygusal bir dışavurumdan ibaret olmadığı, hem de dirimsel derecede mühim bir sağlığı koruma gereksinimi bulunduğunu gösteriyor.
İÇ ÇEKME YAPILMAZSA NE OLUR?
İlk başta, iç çekmenin niçin, ne vakit, iyi mi ve yapılmazsa ne olur sorularını kavramayı hedefleyen araştırmacılar, beynin sağ ve sol bölümünde iç çekme refleksini denetim eden 400 nöronu keşfettiler. “İç çekme” esnasında, beynin içinde, nöral aktiviteler tetikleniyor ve nefes oranını sıfırlanıyor. Solunum sisteminde ise derin bir nefes alma solunum yollarındaki hava yayınlarını temizlerken, akciğerler tarafınca da oksijenin emilmesine destek oluyor.
İNSAN SAATTE 12 KEZ İSTEMSİZ OLARAK DERİN NEFES ALIYOR
Araştırmanın yazarlarından Kaliforniya Üniversitesi’nde profesörlük icra eden Jack Feldman, insanların çoğunun averaj olarak saatte 12 kez istemsiz olarak derin nefes aldığını belirtiyor. Kanı temizlemekten görevli 500 milyon küçük balona benzer keseciklerden olan alveoller, oksijenin kana girmesinden ve karbondioksidin dışarı atılmasını sağlıyor. Her bir alveol keseceği milimetrenin 2/10′u boyutunda olmasına karşın, bir araya geldiklerinde bir tenis kortunun yüzeyi kadar alan kaplıyorlar. Bu tür bir derin nefes alma döngüsü ise duygusal bir nedenden dolayı olmuyor. Feldman, kemirgenlerin ise insanlardan fazlaca daha sık saatte 25 ile 40 civarında derin nefes alma frekanslarının bulunduğunu belirtiyor.
8 yıl ilkin, Feldman’ın meslektaşlarından Wiktor Janczewski, bir sıçanın beyin sapının alt kesimindeki bombesin molekülü enjekte ettiğinde derin nefes alma sıklığının saatte 400′e çıktığını keşfetti. Beynin bu kısmı, vücudunun nefes almayı denetim etmeden görevli ön-Bötzinger kompleksi olarak adlandırılıyor. Bombesin, Cenup Afrika’daki kurbağaların derisinde bulunan bir zehir ve fakat memelilerin nöronlarında bombesine benzer moleküller üretiyor. Janczewski’nin deneyleri, ön-Bötzinger kompleksindeki bombesinin derin nefes almayı denetim ettiğini ortaya çıkarttı.
Bilim adamları oldukça fazla yada oldukça azca iç çekmenin ise nörolojik hastalıkları tetikleyebileceği mevzusunda uyarıyorlar. Bu yüzden emek verme, anksiyete yada ruhsal hastalıklar sebebiyle sık yada azca derin nefes alma sorunlarını çözmek amacıyla ilaç geliştirmeye yardım edebileceği benzer biçimde, mutsuzluk ve stres anlarında “iç çekme” ile bunu tetikleyen beynin duygusal merkezlerinde üretilen bombesinle ilişkili peptidlerle bağlantısının anlaşılmasına da destek olabilir.
Haber Kaynağı: Sözcü
Derin bir iç çekişe sebep olan beyin bölgesi tam olarak saptandı
0 yorum:
Yorum Gönder