Internasyonal bir araştırma grubu, 3 boyutlu yazıcı tekniğiyle insan beyninin büyümesini yansılamak eden bir gözlem gerçekleştirmiş oldu. Çalışmaya nazaran beyindeki kıvrımlar, mekanik sıkıştırma gücü sebebiyle oluşuyor.
IBTimes’da piyasaya çıkan habere gore, Nature Physics’de piyasaya çıkan araştırmada, Harvard,Massachusetts ve Cambridge Üniversiteleri’nden bilim adamları, öncelikle 40 yıl ilkin ortaya atılan beyin yapısına ilişkin bir modeli incelediler. Beynin şeklinin gelişme sürecine dair sonuçlar sunan emek verme, beyin kimyası yada biyolojisiyle ilgisi olmadığını belirtiyordu.
Birçok emek verme hücresel yada genetik düzeyinde gelişme sürecine yönelikken, beynin iyi mi buruşuk bir halde gelişme evrimini tamamlandığına bir emek verme bilinmiyordu. Eksikliğin bir sebebi de insan beyni üstüne meydana getirilen çalışmaların etik koşullar çevresinde sınırlandırılmasıydı. Fizyolojik özelliklere dair ehemmiyet arzeden Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nin BiyoMühendislik ve Mekanik Mühendislik Bölümünden Ellen Kuhl’un çalışmasına gore, erişkin bir beynin, averaj 1200 cm3 hacime, 2000 cm2 yüzey alanına ve 2,5 mm kortikal kalınlığına haiz. Beynin katlanma süreci bununla beraber “gyrification’ olarak biliniyor ve aralarındaki uzaklık minimum kılarken, kortikal nöron sayısını maksimum sayıya ulaştıran bir mekanizma olduğu düşünülüyor. Bu süreç, ortalama olarak gebeliğin 23. haftasında başlıyor ve yetişkinliğe kadar beyinlerimiz büyümeye devam ediyor.
CENİN BEYNİNİ 3 BOYUTLU MODELLEDİLER
Çalışmada, araştırmacılar, cenin beyninin MRI sonuçlarına dayalı 3 boyutlu yazıcıdan çıkarılmış yumuşak jelden oluşan bir beyin tasarladılar.
Bu beyin, değişik türlerde katlama biçimlerine haiz jelden oluşuyor ve jelin de tıpkı insan beyninin büyümesini yansılamak etmek için bir çözücü içine konularak değişik derecelerde şişmesi sağlanıyor. Ekibin bulgularına nazaran, gelişme, dış katmana mekanik bir sıkıştırma yaratarak, tıpkı cenin beyinlerine benzer şekilde, girus(çıkıntılar) ve sulkuslardan(girintiler) oluşan “serebral konvolüsyon” isminde olan kıvrımlı yapının oluşmasını sağlıyor.
Haber Kaynağı: Sözcü
Bilim insanları, beynimizin nasıl kıvrımlı yapıda olduğunu 3D yazıcı sayesinde keşfetti
0 yorum:
Yorum Gönder