Türk Eğitim Tarihinin efsane öğretmenlerinden Sıdıka Avar!

Ayla ÖZDEMİR- Öğretmenlik mukaddes bir meslektir. O’na bu kutsallığı veren de insan yetiştiriyor olmasıdır. Mesleki donanım yanında sevgi ister, emek ister, sabır ve özveri ister. Yetiştirdikleri öğrencilerin iyi ve başarıya ulaşmış insanoğlu olduklarını bilmenin hazzı tarifsizdir öğretmenler için…


Türk Eğitim Tarihinin efsaneleşmiş öğretmenlerinden biriydi Ayşe Sıdıka Avar.  O, eğitimsiz çocuk kalmasın diye kimi vakit at üstünde kimi vakit kamyonlarla kimi vakit da yaya olarak öğrencileri okullara taşıyordu.  Mustafa Kemal Atatürk devrimlerine kendisini adamış, fedakâr, cefakâr, kahraman öğretmenin tüm çabası, dağ çiçeklerine benzettiği köy evlatları içindi.


1901 senesinde İstanbul, Cihangir´de dünyaya gelen Avar, 12 yaşlarındayken babasını, sonrasında annesini yitirdi. Iki kız kardeşi ile beraber teyzelerinin yanında kalmaya başladı. Aynı yıllarda Çapa Kız Öğretmen Okulu´na girdi. 1922´de Çapa´dan mezun olan Avar, Beşiktaş´ta Çerkez Mektebi ´nde öğretmenliğe başladı. Aynı yıl evliliğe ilk adımını attı ve 1924´te tek evladı olan kızı dünyaya geldi. Eşiyle beraber İzmir´e taşınan Avar, bir süre Musevi Mektebi´nde çalıştı. 1925´te İzmir Amerikan Kız Koleji´nde Türkçe öğretmeni olarak vazife aldı. Bir taraftan da gövde eğitimi öğretmeni olan eşi Mehmet Bahattin Avar´la, yürüyüş, dağcılık ve öteki sportif çalışmalarda gençlere kılavuzluk yapmış oldu.


HAPİSHANEDEKİ KADINLARA IŞIK OLDU


İzmir Bayanlar Hapishanesi’ ndeki mahkûm bayanlara akşam dersleri verilmesi kararlaştırıldığında bu göreve gönüllü oldu . Bayanlar Hapishanesi’nde bayanlara okuma yazma öğretimini üstlendi.


Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Kısmı´ne girdi. Buradan mezun olunca kısa bir süre Bolu Kız Enstitüsü´nde vazife yaptıktan sonrasında 1939 da Elazığ Kız Enstitüsü´ne öğretmen olarak atandı. Kısa bir süre sonrasında müdür yardımcılığı görevine getirildi. 1942´de, yeni kurulan Tokat Kız Enstitüsü Müdürlüğü´ne getirildi. 16 Haziran 1943´te Elazığ Kız Enstitüsü´ne müdür olarak döndü.


AT SIRTINDA ÖĞRENCİ TOPLADI


Gerek Enstitü´de uyguladığı eğitim şekilleri, yönetim anlayışı ve emekleri, gerek okulun talebe almış olduğu Elazığ, Tunceli ve Bingöl´ün ilçe, nahiye ve köylerinden kız öğrencileri topluyor, onları yatılı bölge okullarına götürüyordu. Tatillerde onları evlerine dağıtmak için at sırtında, kamyonlarla, yaya olarak yapmış olduğu geziler geniş bir ilgi topladı ve birçok yerli, yabancı ziyaretlere, röportajlara mevzu oldu.


Avar ile ilgili anılarda köylü bayanların atının üzengesinden tutarak “kızımı da al Avar” dedikleri içeriyor. Avar, Eylül 1950´de davetli olarak ABD´ye gitti ve araştırmalarda bulunmuş oldu.


1954 yılı sonunda Ankara´ya çağrılarak Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü´nde şube müdürlüğüne getirildi.


1959´da kendi isteği üstüne İstanbul Sultan Selim Kız Enstitüsü´ne edebiyat öğretmeni olarak nakledildi. 27 Mayıs 1960 devriminden sonrasında Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’ne getirildi, 2 yıl kadar bu görevde kaldı. İsteği üstüne, buradan, İstanbul Nişantaşı Kız Enstitüsü edebiyat öğretmenliği´ne nakledildi. Emekli olduğu 1 Ocak 1967 evveliyatına kadar bu görevde kaldı.


Avar, öğretmenlik yıllarının anılarını Dağ Çiçeklerim adlı kitapta topladı.12 senelik bir emeklilik hayatından sonrasında 16 Haziran 1979´da aramızdan ayrılan Avar, Türk Eğitim Tarihinin efsaneleşmiş öğretmenleri arasındaki yerini aldı.


Haber Kaynağı: Sözcü



Türk Eğitim Tarihinin efsane öğretmenlerinden Sıdıka Avar!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder