Turizmciler yönünü Uzakdoğu’ya çevirdi

Türkiye Gezi Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Rusya ile yaşanmış olan krizin devam etmesi halinde 2016′da Rus gezgin sayısındaki düşüşün sürmesini beklediklerini söylemiş oldu. Ulusoy, kaybın telafisi için bakanlık öncülüğünde Avrupa vatanlarında tanıtım emekleri gerçekleştireceklerini; orta vadede ise Çin ve Hindistan pazarlarına yönelebileceklerini belirtti.


Reuters’n sorularını yazılı olarak yanıtlayan Ulusoy, “Rusya Türkiye’ye en oldukça gezgin gönderen ikinci ülke olsa da Türkiye’nin tek kaynak pazarı değil. Komşu ülkelerden, Avrupa, Ortadoğu ve ABD’den fazlaca ciddi gezgin alan bir ülkeyiz. Rusya’nın genel ziyaretçiler içinde oranı yüzde 12’lerde. Avrupa ülkeleri yüzde 45’lik hisse ile Türkiye’nin en mühim kaynak pazarını oluşturuyor. Bu ülkelerde Kültür ve Gezim Bakanlığımız öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmaların pozitif netice doğuracağı kanaatindeyiz” dedi ve ekledi:


“Çin ve Hindistan benzer biçimde pazarlar da büyük potansiyel taşıyor. Kısa vadede değil fakat orta ve uzun solukta nüfus ve harcama potansiyeli son aşama yüksek olan bu iki ülkeden gelen ziyaretçi sayılarında da ciddi artış olmasını bekliyoruz. Nitekim Çinli gezgin sayısı ilk 10 ayda  yüzde 67 artışla 282,000′i aşmış durumda. Bu gelişme oranlarını sürdürebilirsek orta vadede oldukça ciddi sayılara ulaşabiliriz.”


Türkiye’nin Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin peşinden Moskova ile gerilim tırmanmış ve Rusya Türkiye’ye yönelik turizmi de kapsayan bir takım ekonomik yaptırım sonucu almıştı. Bu kapsamda Rusya Türkiye’ye yönelik charter uçuşlarını askıya alıp, tur paketi satışlarına da yasaklama getirmişti.


Türkiye’ye en fazlaca gezgin gönderen ikinci ülke konumundaki Rusya’dan gelen gezgin sayısında bu yıl, iki ülke içinde beliren kriz öncesinde de düşüş gözlenmişti.


Rusya-Ukrayna krizi ve batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı ambargolar sebebiyle Rus vatandaşlarının satın alma gücünde gözlenen sert düşüşe bağlı olarak Rus ziyaretçi sayısı ilk 10 ayda yüzde 19 düşüşle 3.54 milyona geriledi.


ŞUBAT VE MART REZERVASYONLARI BELİRLEYİCİ OLACAK


2016 yılına ilişkin olarak bilhassa Şubat ve Mart aylarının gösterge olacağını belirten  Ulusoy, “Rusya, genel olarak erken rezervasyon yerine son dakika rezervasyonun hakim olduğu bir pazar. Yaz sezonu satışları da çoğu zaman Şubat- Mart ayları ile süregelen süreçte belirginleşmeye başlıyor” dedi ve ekledi:


“Sorunların en azından o döneme kadar aşılmasını umuyoruz. Krizin devam etmesi durumda ise 2016′da ülkemize gelecek olan Rus gezgin sayısındaki düşüşün devam edeceği kanaatindeyiz.”


KRİZ SÜRERSE RUS TURİST GELİRLERİNDE CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLENİYOR


Rus turistlerin 2014 senesinde bıraktığı toplam gezim gelirinin 2.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Ulusoy, “İki ülke arasındaki kriz devam ederse bu gezim gelirinde ciddi bir düşüş olması ise beklenebilir” dedi.


Gezim gelirleri, Türkiye’nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumunda bulunuyor. Net gezim gelirleri 2014′te Türkiye’nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53′ünü finanse etti.


Kültür ve Gezim Bakanı Mahir Ünal, gezim sektörünün Rusya’nın uyguladığı yaptırımlardan etkilenmemesi için bazı tedbirler alacaklarını; bu çerçevede 100 şahıs ve üstünde yolcu taşıyan uçaklara verilen 6,000 dolarlık yakıt desteğinin uzatılarak, Batı ve Şimal Avrupa ülkelerini de içine alacak şekilde genişletileceğini söylemişti.


TURİZMDE 2015 PERFORMANSI BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI


Gezim sektörünün 2015 performansının beklentileri karşılamadığını belirten Ulusoy, Türkiye’nin gezim açısından yaşamış olduğu kayıpta jeopolitik olayların yanı sıra, Türkiye’ye gezgin gönderen kaynak pazarlardaki ekonomik sorunların da etkili bulunduğunu söylemiş oldu.


Ulusoy, “İlk 10 ayda Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 1.4, Ocak-Eylül döneminde ise gezim gelirlerinde yüzde 6.5 gerileme kaydedildiği görülüyor. Bu tablonun 2015 sonunda da benzer seviyelerde gerçekleşmesi beklenebilir” dedi.


Yabancı ziyaretçi sayısı ilk on ayda 33.06 milyon olurken; gezim gelirleri ise senenin ilk dokuz ayında 24.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.


TÜRSAB, daha ilkin açıklamış olduğu 2015 öngörüsüne nazaran, 42 milyon üstü ziyaretçi, 35-36 milyar dolar gezim geliri hedefliyordu.


Sektörün 2016 yılına ilişkin beklentilerini söyleniş etmek için ise erken bulunduğunu söyleyen Ulusoy, buna rağmen alternatif pazarlardaki artış ve iç pazarda her yıl büyüyen gezim talebinin sektörü destekleyeceğini belirtti.


Ulusoy, sektörde gezgin sayısındaki düşüşe bağlı bir fiyat düşüşünden anlatmak için ise hemen hemen erken bulunduğunu söylemiş oldu.


Haber Kaynağı: Sözcü



Turizmciler yönünü Uzakdoğu’ya çevirdi
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder