Suriye’de sulh süreci için hazırlanan karar tasarısı, TSİ 23:00′te meydana getirilen oylama ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kabul edildi.
Suriye’de siyasal geçiş için Ocak başlangıcında ülke genelinde ateşkes uygulanması ve müzakerelerin başlatılmasını isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarındaki kararları teyit eden karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.
New York’ta ABD, Rusya, Türkiye başta olmak suretiyle iligili ülkelerin katılmış olduğu görüşmede anlaşmaya varıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne gelen tasarı oy çokluğu ile kabul edildi.
Anlaşmaya nazaran, Suriye Devlet Başkanı Beşer Esed makamını korudu sadece önümüzdeki 6 ay içinde “İnandırıcı, kapsayıcı mezhebe dayalı olmayan bir hükümet kurulması” zorunluluğu ile 18 ay içinde “Özgür, adil bir seçim ve yeni anayasa yapılması” şartı bulunuyor.
Internasyonal Suriye Destek Grubu toplantısında tarafların BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı üstünde anlaşmaya varmışlardı.
BM, kararın onaylanmasından sonrasında 1 ay içinde ateşkes gözlemleme mekanizması kurulması mevzusunda emekler meydana getirecek. Antak kalma, Suriye’de sivillere yönelik saldırıların acil durdurulmasını da içeriyor.
Anlaşmaya gore, daha ilkin geçiş hükümeti kurulması mevzusundaki takvime bağlı kalınacak ve BM nezaretinde seçimler yapılacak. Ocak başından itibaren Esad ve muhalifler içinde geçiş hükümeti mevzusunda görüşmeler yapılmaya başlanacak.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da 30 Ekim ve 14 Kasım’da meydana getirilen görüşmelerin devamı niteliğindeki toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.
Sabah erken saatlerde New York’ta bir otelde meydana gelen görüşmelere ABD, Rusya, Türkiye, Çin, Fransa, Almanya, Mısır, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere’nin dışişleri bakanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği’nin temsilcileri de katıldı. CİHAN/DHA
Haber Kaynağı: Sözcü
Suriye tasarısı BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edildi
0 yorum:
Yorum Gönder