Sınavlara kendi yöntemlerinizle hazırlanın

Her bir öğrencinin dersi anlama kapasitesinin değişik olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sınavlara hazırlanan öğrencileri ders emek verme sistemlerinde kendi yöntemlerini belirlemeleri mevzusunda uyarıyor.


Öğrencilerin bir çok vakit “anlamıyorum” diyerek pes ettiğini belirten İzmir Iktisat Üniversitesi Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Songül Emsalsiz, her kişinin değişik şekilde öğrendiğini, ders emek vermeyi engellemiş olan durumların denetim altına alınabileceğini söylemiş oldu.


Öğrencinin ilk olarak ders çalışmasını engellemiş olan durumların neler bulunduğunu sıralamasını isteyen Emsalsiz, her kişinin aynı çevre şartları sağlansa bile idrak ve öğrenmelerinde değişimler bulunduğunu altını çizdi.


Emsalsiz, öğrencilere şu önerilerde bulunmuş oldu:


“Ders başına oturmada mı, sorun yaşıyorsunuz, dersin konusunu mu, sevmiyorsunuz ya da dersi anlama ile ilgili informasyon eksikliğiniz mi var? Tüm bu soruları çoğaltabilirsiniz. Eğer ders başına oturma mevzusunda sorun yaşıyorsanız bir süre, birkaç gün olabilir, masanın başlangıcında yalnız oturmayı deneyin. Bu ders başına oturma davranışının gelişmesinde etkili olacak ve sizin ders çalışmaya yönelik ön hazırlık yapmanızı elde edecektir. Etkin bir halde ders çalışmanızı kolaylaştıracak yöntemlerden biri de çalışacağınız mevzuyla ilgi kitap, kalem benzer biçimde materyallerin evvel hazırlanmasıdır. Bu yöntem hem işinizi kolaylaştıracak hem de devamlı kalkmak zorunda kalmayacağınız için dikkatinizi toplama mevzusunda da size destek olacaktır.”


‘KENDİNİZİ TANIDIKÇA DAHA İYİ ÇALIŞIRSINIZ’


Öğrenmede bireysel farklılıkların bulunduğunu, ders emek verme ortamının da kişiye özgü olması icap ettiğini aktaran Emsalsiz, bu yüzden bireylerin kendisini iyi gözlemlemesinin derslerde etkili olacağını kaydetti. Öğrencilerin kendilerine yönelik bir emek verme köşesi oluşturabileceğini ifade eden Emsalsiz, “Dikkatinizi dağıtacak uyarıcılar var ise bunların yerini değiştirebilirsiniz. Sessiz bir ortam gerektirmeyen bir mevzu üstünde çalışıyorsanız müzik dinlemek, çalıştığınız ortamın ısı ve ışığını ayarlamak ders çalışmanızı kolaylaştırır. Ek olarak yaptığınız emek vermeden zevk almanızı da elde edecektir” diye konuştu.


‘ÇALIŞMA PLANI ÇIKARIN’


Ders çalışmak için haftalık ya da aylık plan hazırlamanın uygun olacağına değinen Emsalsiz, dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktalardan birinin fazlaca fazla ders içinde ne olduğu eklememek olacağını söylemiş oldu. Çalışılan mevzularla ilgili testler çözmenin, okumalar yapmanın bilgilerin kalıcılığını arttıracağını belirten Emsalsiz, öğrencilerin ders programına gün içinde yaptıkları aktiviteleri de eklemesinin yararlı olacağını bildirdi.


 


Haber Kaynağı: Sözcü



Sınavlara kendi yöntemlerinizle hazırlanın
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder