Mehtap Ö. ERTÜRK
AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun yüzde 14’üne karşılık gelen neredeyse 900 milyon insanoğlunun yoksulluk içinde yaşadığına dikkat çekerek, “Büyümenin durduğu acılı dönemlerden geçtik. Tamamımız ekonominin krizlerden sonrasında iyi mi canlandırıldığını biliyoruz. Düzmece iktisat kârdan oldukça zarar getiriyor. Şunu da biliyoruz ki refah kesinlikle başkalarının karşılık ödeyeceği şekilde elde edilmemelidir” dedi.
Bu yıl ‘Daha Azca Yoksulluk, Daha Fazla Refah’ temasıyla düzenlenen 6’ncı Boğaziçi Zirvesi’nde yapmış olduğu konuşmada, dünyadaki her dokuz insandan birinin hâlâ yetersiz beslendiğini belirten Dinçer, “Temiz su, temiz hava ve güvenli çevreye her insanın ihtiyacı var. “Tamamımız büyümenin sürdürülebilir olması ve zenginliğin daha adil şekilde paylaşılması gerektiği mevzusunda aynı fikirde olsak da, hâlâ yanıt vermemiz ihtiyaç duyulan zor sorular ve üstesinden gelmemiz ihtiyaç duyulan problemler var” dedi. Dinçer şu şekilde devam etti: “Bugün ileriye doğru giderken, en mühim güçlük global önceliklerimizi iyi mi belirleyeceğimizdir. Bu zorlukların ne olduğuna baktığımızda, ekonomik anlamda enflasyonun bizi daima rekabetten yoksun bırakan bir tesiri var. Enflasyonu denetim altında tutarken, kemer sıkma politikalarını nereye kadar devam ettirebiliriz? Bir taraftan kamu harcamalarını denetim ederken öteki taraftan ekonomiyi işler halde tutma ihtiyacı arasındaki dengeyi iyi mi sağlayabiliriz? Netice olarak çevreyi ve toplumun yaşam standardını koruyarak büyümeyi iyi mi sağlayabiliriz ve refahı iyi mi yükseltebiliriz?”
HAZIR BİR REÇETE YOK
“Gerçek şu ki, gelecek için hazır bir reçete yok” diyen Suzan Sabancı Dinçer, “Fakat kati olan şu ki ortada global yoksulluk olarak tanımlayabileceğimiz bir acil mesele var. Bu mesele tüm dünyada internasyonal bir anlayış ve sahiplikle tartışılmalıdır. Zorluk derecesi yüksek sürdürülebilir kalkınma hedefimize iyi mi ulaşacağımız mevzusunda düşünce ve fiil birliğine varmaktır. Bu yönüyle uluslarüstü kurumlara ve öncü olabilecek gelişmiş ülkelere büyük mesuliyet düşmektedir” diye devam etti.
Haber Kaynağı: Sözcü
‘Sahte ekonomi kârdan daha çok zarar getiriyor’
0 yorum:
Yorum Gönder