Rusya krizi Biga’nın kurtuluşu olabilir!

Hasret GÜVEMLİ


Çanakkale’de kurulacak 11’inci termik santral için de ÇED onayı çıktı. Santrallerin Rus kömürüyle emek vermesi planlandı. Tayyare krizi yüzünden ithalatın kesileceği, üretimin duracağı endişesi başladı. Çevreciler, “Böylece tabiat kurtulur” dedi


 


VATANDAŞ SANTRAL İSTEMİYOR AMA KİMSE DİNLEMİYOR


Naturel güzellikleriyle dikkat çeken Çanakkale Karabiga adeta termik santrale kurban ediliyor. Bölgede 6,6 kilometre mesafede 4 termik santral planlanıyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar ise seslerini duyurmak için fiil yapıyor. Yöre halkı, yetkililere ve hükümete, “Bizi, çocuklarımızı, torunlarımızı kanser yapacaksınız. Siz çekip gideceksiniz biz küllerle kalacağız. Biz beldemizde termik istemiyoruz” diye haykırıyor. 


Çanakkale’nin aden koyları, termik santrallerle yok olma tehlikesi altında!.. Bölgede yapılması planlanan 11 termik santralde son aşamaya gelindi. Devlete ilişik ormanlık alana inşa edilecek ve 2 üniteden oluşan Biga Termik Santrali geçtiğimiz günlerde ÇED onayını aldı. Faaliyete geçen ve yapımı planlananlarla beraber sayısı 11’i kabul eden Karabiga’daki termik santraller, bölgenin doğasını yok edeceği benzer biçimde yeni krizin de kapısını aralıyor.


ÇED RAPORUNA DA GİRDİ


Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafınca 953 bin 197 metrekarelik alanda kurulacak Biga Termik Enerji Santrali (TES) projesinde olduğu benzer biçimde yarımadada planlanan tüm termik santrallerde deniz yolu ile ithal edilecek kömürün kullanılması planlanıyor. ÇED onayı alan Biga Termik Santrali için hazırlanan raporda da “Kömürün temin edileceği ülkeler ve bölgelerin Rusya başta olmak suretiyle, Kolombiya/Cenup ABD, Cenup Afrika vb. olması öngörülmektedir” ifadesi içeriyor.


DİĞER SANTRALLERİ ETKİLER


Kömürün yurtdışı pazarından Çanakkale kıyılarına deniz yolundan gemilerle getirilmesi öngörülüyor. Çanakkale’nin eşi olmayan doğasını yok edecek termik santralin, ÇED raporunda ön görülemeyen Rusya krizinden etkileneceği ortada. Bölgede planlanan termik santrallerin hepsinin ithal kömür ile çalışacağı göz önüne alındığında benzer bir durumun öteki santralleri de etkileyeceği düşünülüyor.


HİÇBİR İMAR PLANI YOK


Rusya krizinin etkileyeceği santraller Biga Yarımadası’nın havasını, denizini, doğasını yok edecek olması sebebiyle de uzun süredir bölge halkının ve çevrecilerin tepkisini çekiyor. Alanda hiçbir bayındır planı ve jeolojik-jeoteknik etüd raporları bulunmuyor. Santral için hazırlanan ve onaylanan ÇED raporunda yer edinen bilgilere nazaran Dünya Tabiat ve Naturel Kaynakları Koruma Birliği’nin (ICUN) Kırmızı Sıralaması’nde bulunan Mavraki, Palamut, Çırçır, Lapin, Tirsi, Mersin Balığı, Vatoz, Kedi Köpekbalığı, inşaatın yapılacağı koyda yaşıyor.


16.YÜZYIL’DA BATAN GEMİ


ÇED süreci kapsamında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafınca meydana getirilen incelemede de denizde arkeolojik buluntular tespit edildi. Arkeolojik buluntuların; 16. Yüzyıl’da batan bir Osmanlı gemisine ilişik olduğu anlaşıldı.


 


Santral işte bu ormana yapılacak


Kendi şirketine ÇED pozitif raporu vermiş


Projenin tepki çeken bir başka boyutu da santral ve ÇED dosyasını hazırlayan şirket arasındaki bağ. Santral, Selahittin Hacıömeroğlu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye ilişik. Hacıömeroğlu, kendi santrali de dahil yarımadada planlanan birçok santralin ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik’in de sahibi.


1.6 MİLYAR DOLAR YATIRIM


BOTAŞ’taki yolsuzluk iddiaları üstüne oluşturulan davada da tutuklu olarak yargılandıktan sonrasında özgür bırakılan Selahittin Hacıömeroğlu, bağımsız bir şirket tarafınca hazırlanması ihtiyaç duyulan ÇED Dosyası’nı kendi şirketine hazırlatarak başka bir hukuksuzluğa imza atmış durumda.

Termik santral proje tesir alanı içinde Değirmencik, Bekirli, Cenal, Karaburun 1-2, Kirazlıdere 1-2, Ağan, Kocadalyan olmak suretiyle 9 termik santral bulunuyor. 2 üniteden oluşacak Biga Termik Santrali ile sayı 11’e çıkacak. Yatırım tutarı 1.6 milyar dolar. Yatırımın 480 milyon doları öz kaynaklardan, 1 milyar 120 milyon dolarlık kısımı da kredi kaynaklarından sağlanacak.


 


42 bin ağaç kesilip  santral kuruluyor


Balıkçılık, ziraat ve hayvancılıkla geçinen Karabiga’da yoğunlaşan santraller büyük tepki topluyor. Santrallere son olarak eklenen 770 megawattlık 2 üniteden oluşan Biga Termik Santrali, Çevre Düzeni Planı’nda “orman alanı” olarak duyuru edilen 953 bin metrekarelik alanda kurulacak. Santral için ortalama 42 bin ağacın kesileceği tahmin ediliyor.


Haber Kaynağı: Sözcü



Rusya krizi Biga’nın kurtuluşu olabilir!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder