Kamil ELİBOL / ANKARA
Rus ve Ukraynalı hackerlere karşı iki ülke İnterpolü soruşturma başlatmadı. Bu durum, Türk ve Rus İnterpolü içinde sorun yarattı. Rus İnterpolünün, düşürülen cenk uçağı yüzünden Türk polisi ile işbirliğine yanaşmadığı öne sürüldü. Savcılıklar ve siber polis de, internasyonal hackerlerin izini süremedi.
SERVER SALDIRISI
Türkiye’ye engelleme tatbik eden Rusya’dan sonrasında hackerleri de sanal dünya üstünden harekete geçti. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa benzer biçimde büyükşehirlerde etkinlik gösteren şirket ve müesseselerinin veri tabanları, ithal hackerlerin hedefi oldu.
Rus ve Ukraynalı hackerlerin belirledikleri bir IP aralığını tarattıkları, açık buldukları uzak masaüstü paylaşımlarına “brute force” isminde olan gizyazı denemeleri yaptıkları ve bu sayede firmaların şifrelerini kırarak serverlarına eriştikleri belirlendi.
SANAL ŞANTAJ
Internasyonal şebekenin, büyük firmaların muhasebe ve veri tabanı bilgilerini alarak “ticari sırlarına” ulaşmış olduğu saptandı. Hackerlerin, veri tabanı buldukları vakit “True Crypt” yada “Steganos Backup 2012” benzer biçimde bir program ile dosyaları kırılması olanaksız bir halde tekrardan şifreledikleri anlaşıldı.
Hackerlerin daha sonraki aşamada firmalara e-posta adresi göndererek şantaj pazarlığı yapmış olduğu belirlendi. Serverlarında geri döndürme işlemi icra eden firmaların “xxx” yada “zzz” benzer biçimde parçalanmış ve anlam ifade etmeyen dosyalarla karşılaştıkları bildirildi.
Rusya ve Ukrayna’da bildirilen hesaplara Western Union üstünden 10 ila 30 bin dolar içinde para ödemek zorunda kalan firmalar, Savcılıklara kabahat duyurusunda bulunmuş oldu. Siber Suçlarla Savaşım Dairesi ile birimleri soruşturma başlattı. Sadece, hackerlere ilişik bir bulguya rastlanılmadı.
Haber Kaynağı: Sözcü
Rusya ile “İnterpol” krizi
0 yorum:
Yorum Gönder