Piller, taşınabilir araçlar ve aygıtlar için birer enerji deposu ve yılda 8 bin ton pilin piyasaya sürülüyor. TAP, AB kriterlerine gore bunların yüzde 40′nın, ülkemiz yönetmeliklerine nazaran ise yüzde 45′nin geri toplanması gerektiğine dikkat çekiyor. Çankaya Belediyesi’nin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile beraber düzenlemiş olduğu etkinlik kapsamında, öğretmenlere atık pil eğitimi verildi.
Çankaya Bölgesi’nde bulunan devlet ve hususi okul öğretmenlerinin katılmış olduğu atık pil eğitimi ile öğretmenlerin de öğrencilerini eğitmesi amaçlanıyor.
Modern Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen eğitimi veren TAP üyesi Elektrik Elektronik Mühendisi Abdullah Yaşam, pillerin doğaya karışmadan toplanabilmesinin önemine değindi. Atık pillerin ihtiva ettiği maddeler sebebiyle çevreye atılmasının kirlenme yarattığını belirten Yaşam, pillerin toprağa, suya, kanalizasyona ve çöp konteynerine atılmaması icap ettiğini altını çizdi.
“ATIK PİLLER ÇÖP DEĞİLDİR”
Pillerin kaynağından ayrıştırılarak toplanmasının peşinden en yakın pil toplama noktasına teslim edilmesi icap ettiğini vurgulayan Yaşam, “Şarjlı pil atıkları bünyelerindeki kıymetli maddelerin ayrıştırılması için Avrupa’daki geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Türkiye’de de şarjsız piller hususi inşa edilmiş yer altı depolarında tam izoleli bir halde tutuluyor.” diye konuştu.
Ortalama 300 öğretmenin katılmış olduğu eğitim sonunda, ‘Atık Piller Çöp Değildir Geri Dönüşebilir’ başlıklı çizgi animasyon okullarda gösterilmek suretiyle öğretmenlere dağıtıldı.
Haber Kaynağı: Sözcü
Öğretmenlere belediyeden atık pil eğitimi!
0 yorum:
Yorum Gönder