“Sünni ittifakı”na ilk tepkiler

Suudi Arabistan öncülüğünde aralarında Türkiye’nin de bulunmuş olduğu 34 ülkenin katılımıyla oluşturulan ‘Teröre karşı İslam ittifakı’nın yankıları sürüyor. İttifakta; Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri benzer biçimde “körfez ülkeleri” yer alırken, Şii İran’ın olmaması dikkat çekmiş, söz mevzusu birlik dünya kamuoyunda “Sünni cephesi” olarak tanımlanmıştı. Merkezi Suudi Arabistan’da bulunacak olan askeri ittifakın “Neler yapabileceği ve ne kadar başarı olacağı” tartışıla dursun Moskova’daki ABD-Rusya zirvesinde Suriye için çarpıcı mesajlar verildi. 


ABD:REJİM DEĞİŞİKLİĞİ PEŞİNDE DEĞİLİZ


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Moskova ziyaretinde, Rus mevkidaşı Lavrov’la görüşmesinin peşinden direkt ittifak ile ilgili olmasa da Suriye merkezli yaşananlar için açıklamalarda bulunmuş oldu. Suriye politikasında Rusya’yı yalıtmak benzer biçimde bir yaklaşımlarının bulunmadığını  belirten Kerry “Suriye’yi Rusya ile fazlaca büyük seviyede aynı şekilde görüyoruz. Suriye’de bir rejim değişikliği ardında değiliz” dedi.


“IŞİD İÇİN, AYNI ŞEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”


Kerry, “Moskova’nın, gerçek düşman IŞİD’le savaşması durumunda ABD, IŞİD’le mücadelede Rusya ile çalışmaya hazırdır” dedi ve Suriye’deki tansiyonun düşmeden IŞİD’in yok edilemeyeceği hususunda iki ülkenin de aynı şekilde düşündüğünü deklare etti.


Ukrayna’daki gelişmelerin de ikili görüşmede masaya yatırılmış olduğu belirten Kerry; Suriye muhalefetinin, siyasal geçiş süreci başladığında Esad’ın gitmesi gerektiği şeklindeki yaklaşımına ilişkin bir soruya ise  “Söz mevzusu toplantılara ev sahipliği icra eden ve bunlara katılan Internasyonal Suriye Destek Grubu üyeleri için sorun bir başlangıç noktası meselesi değildir. Cenova müzakereleri çerçevesinde bir araya gelen insanoğlu için siyasal geçiş sürecinin önümüzdeki 6 aylık süre içinde hayata geçirilmesi önemlidir ve Internasyonal Suriye Destek Grubu’nun da onayladığı doğru hedef budur” diye cevap verdi.


DAVUTOĞLU: DOĞRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADIM


Başbakan Ahmet Davutoğlu ise ittifak Türkiye’nin “pozitif baktığını” deklare etti. Bulgaristan’a hareketinden ilkin havalimanında mevzuyla ilgili soruya yahıt veren Başbakan Davutoğlu “Suudi Arabistan’dan bu şekilde bir toplantı, geniş kapsamlı beraberlik için bir çağrı ulaştığında, pozitif baktığımızı söyledik. Teröre karşı İslam ülkelerinin beraber bir ses vermeleri, terörle İslamı özdeşleştirme çabası içinde olanlara verilecek en iyi cevaptır. İslam ülkeleri içinde yürütülen bu çaba doğru yönde atılmış bir adımdır” dedi.


İRAN VE IRAK’TAN ŞİMDİLİK AÇIKLAMA YOK


‘Sünni cephesi’ olarak algılanan oluşum için şu ana kadar Şii İran ve Irak’tan bir izahat gelmedi.


İTTİFAKTA HANGİ ÜLKELER VAR?


İşte  ‘Teröre karşı İslam ittifakı’nı oluşturan ülkeler; Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, Pakistan, Ürdün, Tunus, Katar, Libya, Mali, Fas, Somali, Sierra Leone, Sudan, Komor Adaları, Moritanya, Nijer, Nijerya, Yemen, Gabon, Somali, Maldivler, Gine, Filistin, Çad, Togo, Cibuti, Senegal, Malezya, BAE, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Lübnan ve Kuveyt.


Haber Kaynağı: Sözcü



“Sünni ittifakı”na ilk tepkiler
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder