Fındık bahçelerinin fiyatı uçtu!

Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, 2009 yılından itibaren fındık üreticilerine dönüm başına 150 TL ile 170 TL arasındaki ‘Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği’ ödemelerinin fındık bahçelerinin arazi kıymetini 5- 6 katına çıkardığını söylemiş oldu. Cörüt, “Daha ilkin fındık bahçesinin dönümü 5- 10 bin TL içinde iken, desteklemelerden sonrasında bugün dönümü 30 – 50 bin TL içinde. Fındığın geçen yıl iyi para etmesi, Alan Bazlı Destekleme’nin devam etmesi, fındık arazi fiyatlarını değerlendirip artırdı” dedi.


Besin Ziraat ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca fındık üreticilerine 2009 yılından itibaren dönüm başına 150 TL ile 170 TL içinde Fındıkta Alan Bazlı Destek ödemesi yapılıyor. 6 yıl aralıksız devam eden destekleme kapsamında fındık üreticilerine ödemeler yapılmış oldu. Ordu’da Alan Bazlı Destek ödemesinin başladığı 2009 senesinde desteklemeden faydalanan 98 bin 18 üretici 158 bin 627 hektarlık alanda fındık üretirken, geçen yıl itibariyle üretici sayısı 119 bin 820′ye, fındık üretim alanı ise 166 bin 928 hektar alana çıktı. Yılda ortalama 200 bin ton fındık üretimi icra eden Ordu, Türkiye’de en fazla fındık üreten il olurken, dünya fındık üretiminin de yüzde 25′ini tek başına karşılıyor.


‘DESTEK ÖDEMELERİ ÇOK ÖNEMLİ’


Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt fındık fiyatının özgür piyasada bu aralar 11.50 TL civarında bulunduğunu, geçen yıl fiyatın 20 TL’nin üstüne çıktığını, hem fındığın kıymet kazanması, hem de destekleme ödemelerinin devam etmesiyle fındık bahçesi arazi fiyatlarının da yükseldiğini belirtti. Uğur Cörüt şunları söylemiş oldu:


“Bölgemizde fındık bahçelerinin kıymeti de arttı. Rakıma nazaran değişiyor bu kıymet. Yükselti azaldıkça bahçelerin dönüm bedelinin fiyatı daha da artıyor. Destek ödemelerinden ilkin fındık bahçesinin dönümü 5- 10 bin TL içinde giderken, bugün dönümü 30- 50 bin TL içinde kıymet kazanmıştır. O yüzden Alan Bazlı Gelir Desteği bölgemiz için fazlaca mühim. Bölgemizde ekonomiye de canlılık veriyor. Gelir desteği üreticilerimizin can simidi. Bu ödemeler 3 yıldan 3 yıla kanunlaştırılıyor. Bunun üreticilere yaşam boyu devam etmesini istiyoruz. Destek devam etmiş olduğu sürece fındık bahçelerinin kıymeti daha artar, üretici bahçeye sahiplenir. Kaliteli fındık, bahçelerin bakımıyla elde edilir. Fındık yeşil altın, ülkemizin mühim ihraç ürünü, her insanın aşı, işi, ekmeği.”


‘ÜRETİCİYİ FAİZLE BORÇ ALMAKTAN KURTARDI’


Besin Ziraat ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz ise, dünya fındık üretiminin yüzde 75′ini Türkiye’nin gerçekleştirdiğini, Ordu’nun da bu üretimde mühim yere haiz bulunduğunu altını çizdi. Alan Bazlı Destek ödemelerinin hem fındık üreticisini tüccardan borç para almaktan kurtardığını, hem de üreticinin bahçesine daha çok ehemmiyet verip, değerine kıymet kattığını kaydeden Yılmaz şu şekilde devam etti:


“Bakanlığımız 2009′dan itibaren fındık üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ödemesi yapıyor. 119 bin 820 fındık üreticimize 6 yıl süresince 1.5 milyar TL’yi aşkın ödeme yapılmış oldu. Geçen yıl sonu itibariyle bu desteklemeler sona ermişti. Üreticilerin yoğun talebi üstüne süre uzatıldı. 2015 yılı için üreticilere 170 TL dönüm başına destekleme yapılacak. Hem fındığın para etmesi, hem de desteklemenin olması bahçeleri daha kıymetli hale getirdi. Bilhassa bahçelerinde üreticilerimiz özenle çalışmaya başladı. Artık bizlere ‘hangi gübreyi atalım, hangi ilacı kullanalım’ diye daha fazlaca soruyorlar. Ikimiz de üreticilerimize devamlı eğitimler veriyoruz. Her ilçede örnek fındık bahçeleri oluşturduk. Budama, fındıkta zarar veren hastalıklarla savaşım benzer biçimde mevzularda eğitim veriyoruz. Bu destek ödemeleri üreticiyi tüccarın elinden de kurtardı. Üreticilerin Mart- Nisan döneminde faizle borç para alma durumu ortadan kalktı. Gübre ve ilaç alması gerekiyordu o aylarda, destekleme parası yatmış olduğu için artık parası oluyor.” (DHA)


Haber Kaynağı: Sözcü



Fındık bahçelerinin fiyatı uçtu!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder