Doktora tezi için yetiştirilen çiçekler satışa sunuldu

Kerim BURUCU/ ERZURUM, (DHA)- ATATÜRK Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısmı araştırma görevlisi Erdem Parlakova Karagöz, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Dursun`un nezaretinde doktora tezi olarak olarak tropik bir nebat olan Mustafa Kemal Atatürk çiçeğini, serada yetiştirdi. Oldukça sevilmiş olduğu ve onun zamanında Türkiye`ye geldiği için adını Mustafa Kemal Atatürk`ten alan ve Yılbaşı çiçeği olarak da malum kırmızı yapraklı çiçekler satışa sunuldu. Bahçe Bitkileri Kısmı Başkanı Prof. Dr. Atilla Dursun, `Yılbaşına doğru çiçek açan, doktora tezi olarak 600 saksıda 4 ayda üretilen çiçekler yılbaşı hediyesi olarak 30 TL`den satışa sunduk. Demek ki ticari olarak bu tür çiçekler, Erzurum`da üretilebilir` dedi.


Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Dursun nezaretinde Araştırma Görevlisi Erdem Parlakova Karagöz, doktora tezi olarak fakülteye ilişik cam seralarda Mustafa Kemal Atatürk Çiçeği yetiştirdi. Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeleri (BAP) araştırma fonu tarafınca desteklenen 2 yıl sürecek doktora teziyle ilgili olarak Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Dursun şunları söylemiş oldu:


`Serada, Mustafa Kemal Atatürk çiçeği diye adlandırılan süs bitkisi üstünde meydana getirilen bir emek verme. Doktora çalışmasını Erdem Parlakova Karagöz yapıyor. Burada kimyasallar ve bakteriler kombinasyonları kullanılarak Mustafa Kemal Atatürk çiçeğinde nebat yetiştiriciliğinin iyi mi yapıldığı yolundaki ilk emek verme. Yılbaşına doğru çiçekleri açmış olduğu için yılbaşı hediyesi olarak 30 TL`den satışa sunduk. Bölümün bölge için bir hizmeti olarak düşünüyoruz. Saksıda 600 Mustafa Kemal Atatürk çiçeği üretildi. Fakat bu bir sav emek vermesi. Ticari olarak yapıldığı vakit demek ki bu tür çiçekler Erzurum`da üretilebilir. Bölge için alternatif bir tür.`


Oldukça sevilmiş olduğu ve onun döneminde Türkiye`ye geldiği için adını Mustafa Kemal Atatürk`ten alan çiçeğin devletimizde yeterince tanınmadığına dikkati çeken Araştırma Görevlisi Erdem Parlakova Karagöz, `Rengi aslına bakarsan yılbaşını çağrıştırıyor fazlaca güzel. Daha fazlaca Avrupa vatanlarında yaygın olarak tüketiliyor. Tropik bitkiyi Erzurum`da serada 4 aylık süreçte yetiştirdik. Bu kadar başarı beklemiyorduk açıkcası. Bundan dolayı tropik bir nebat olan çiçeğe, Erzurum`un sıcaklığının kafi olamayacağını düşünmüştük. Tüm olumsuzlukları ortadan kaldırarak ürettiğimiz için mutluyum` diye konuştu.


FOTOĞRAFLI


DHA-Genel – Türkiye-Erzurum – Kerim BURUCU

2015-12-25 11:17:19


Haber Kaynağı: Sözcü



Doktora tezi için yetiştirilen çiçekler satışa sunuldu
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder