Antalya’da düzenlenen ve Ziraat Konseyi’yle bir araya gelen Besin, Ziraat ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile yaşanmış olan tayyare kriziyle ilgili flaş açıklamalarda bulunmuş oldu. Bakan Çelik, “Bundan (Rusya krizinden) yalnız bizim üreticimiz değil, Rus üreticisi de ciddi şekilde zarar görmektedir. Rusya bizim doğal ki dost ülkemiz, dost bir ülke ve Rusya ciddi bir tecim partnerimiz. 31 milyar dolarlık bir tecim hacmimiz var.” dedi.
Rusya ile Türkiye içinde yaşanmış olan durumun bir tayyare düşürme krizi bulunduğunu belirten Çelik, bunun çiftçilere yansıtılmasının doğru olmadığını söylemiş oldu.
EXPO 2016 Antalya ile ilgili temaslarda bulunmak suretiyle Antalya’ya gelen Çelik, örnek özellikte olan Ziraat Konseyi’yle bir araya gelmeden ayrılmanın doğru olamayacağını kaydetti. 23 Nisan’da kapılarını açacak olan EXPO 2016’nın Antalya’nın turizmine ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Çelik, şehrin tarımsal üretime de fazlaca ciddi katkı sağladığını belirtti.
Mevzunun ziraat ve Antalya olması sebebiyle Rusya krizinin etkileriyle ilgili değerlendirmede bulunan Bakan, şunları kaydetti: “Rusya ile yaşadığımız vaka bir tayyare düşürme krizidir. Bu krizin Rus ve Türk çiftçisine yansıtılması hakikaten kabul edilebilir bir durum değildir. Toplumların en zor, alın teri ile geçinen bu kesimlerinin ürünlerine dönük, mevzunun ambargoya dönüşmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bundan yalnız bizim üreticimiz değil, Rus üreticisi de ciddi şekilde zarar görmektedir. Rusya bizim doğal ki dost ülkemiz, dost bir ülke ve Rusya’ya ciddi bir tecim partnerimiz. 31 milyar dolarlık bir tecim hacmimiz var. Bunun 6 milyar dolar ihracat, 25 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğimiz bir ülkedir. Dolayısıyla Rusya’nın tarımsal ihracattan üçüncü sırada, ithalatta ise birinci sırada yer aldığını dikkate aldığımızda meydana getirilen, tüm bu sayılara baktığımız vakit bu uygulamaların ilk olarak Rus çiftçisine büyük bir darbe vurduğunu görmek mümkün. Bu sebeple 1,3 milyar dolarlık bir ihracatımız var fakat 3 milyar dolara yakında bir ithalat söz mevzusudur. Burada aklı selimin hakim olmasını, aklıselim davranılmasını bir kez daha vurgulamak isterim.”
“UMUYORUM 15 OCAK’TAN SONRA…”
15 Ocak’a kadar Rusya’da bir anlamda yaşamın duracağını ileri devam eden Besin, Ziraat ve Hayvancılık Bakanı Bakanı Faruk Çelik, “1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan kararlar dikkate alınırsa, 15 Ocak’a kadar pozitif beklenti söz mevzusu olmayacak diye görülüyor. 15 Ocak’tan sonrasında umuyor diliyoruz ki işler en azından ziraat alanında, çiftçiler alanında normale döner temennisinde bulunuyorum. Kısıtlanan 17 kalem ürüne baktığımız vakit; Rusya’nın kısıtladığı bu 17 ürünle ilgili başka pazarlardan temininin mümkün olmadığı gerçeği söz mevzusu. Fakat bizim ağırlıklı olarak buğday ve yağlı tohumlarla ilgili yapmış olduğumuz ithalatı oldukça değişik yerlerden temin etmek hatta üretmek imkanımız var. Dolayısıyla bu yönüyle de bir netice almaları söz mevzusu değil. Kendi çiftçilerini burada mağdur etmekten başka bir netice doğurmayacağı inancındayım.” ifadelerini kullandı.
“BU DURUMDA ÇIKARMAMIZ GEREKEN DERSLER VAR”
İki ülke içinde bir kriz yaşandığını, bunun başka alanlara yansıtıldığını aktaran Çelik, Türkiye’nin de alacağı önlemler bulunduğunu deklare etti. Bakan Çelik konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bir musibet, olumsuzluk fakat buradan çıkarmamız ihtiyaç duyulan derslerde var. Mutlak suretle pazar çeşitlemesine gidilmesi gerekiyor. Bununla ilgili organizasyonlar, fuarlar, heyetler şuanda kasım ayından itibaren çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşavirlerle yoğun bir ziraat toplantısı yapacağız. Rusya limanlarına varmış ürünlerle ilgili de değerlendirme yaptık. 1 Ocak sonrasında negatif gelişmeler karşısında üreticilerin ve ihracatçıların bir dar boğaza ve sıkıntıya girmemeleriyle ilgili birçok değerlendirmemiz oldu. Pazar çeşitlemesiyle ilgili değerlendirmemiz oldu. Ne üreticimizin, ne ihracatçımızın bir mağduriyet yaşaması mevzusunda ilk günden itibaren önlemelere dönük çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
“TARIMDA ÇOK CİDDİ KAYIP YOK”
10-30 Kasım içinde Rusya limanlarına ulaşmış ürünlerle ilgili çeşitli kararlar aldıklarını hatırlatan Çelik, 1 Ocak 2016′dan sonrasında olabilecek olumsuzluklara karşı da darboğaza düşmemek ve sıkıntıya girmemek için çeşitli tedbirler aldıklarını beyan etti.
Bakan Çelik, Rusya krizinin ziraat sektöründe oluşturduğu mali kayıpla ilgili soruya ise, “Oldukça ciddi bir yitik yok. 65 milyon dolar civarında.” diye yanıt verdi.
“ANTALYA 12 MİLYON TURİSTİ DOYURUYOR”
Besin, Ziraat ve Hayvancılık Bakanı, Antalya’da ve Türkiye’deki tarımsal üretimler ilgili sayıları paylaştı. Çelik, “TÜİK’in verilerine gore; Türkiye’de 176 çeşit bitkisel ürün üretiyoruz. Bitkisel üretimimizde 2014 yılına nazaran 2015’te yüzde 7’lik bir artış var. 106 milyon tondan 114 milyon tona ulaşmış bulunuyoruz. Bunun 6.5 tonu Antalya’da üretiliyor. Örtü altı üretimin yarısı Antalya’da gerçekleşiyor. Ziraat 2 milyon 200 bin Antalyalı’nın değil, ülkemizin, yalnız vatandaşlarımızı değil, 12 milyon da turisti doyuran mühim bir şehrimiz bulunduğunu vurgulamış olayım.” diye konuştu.
Antalya’ya tarımsal desteklemeler çerçevesinde 2015’te 93 milyon tarımsal destek sağlandığını açıklayan Çelik, kırsal kalkınma çerçevesinde 2007-2015 içinde 27 milyon 600 bin TL bağışlama desteği olduğun kaydetti. CİHAN
Haber Kaynağı: Sözcü
Çelik: Rusya bizim dost ülkemiz
0 yorum:
Yorum Gönder