Asuman ARANCA/ANKARA
Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda münakaşa yaratan İnternet Yasası’nın bazı hükümlerini iptal etti.
Sadece Yüksek Mahkeme, yasanın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) hakim sonucu olmaksızın web ortamında meydana getirilen gösterim içeriğini durdurma yetkisi veren hükümlerinin iptal istemlerini reddetti. Bu karara nazaran TİB, mahkeme sonucu olmaksızın site kapamaları ve engellemeler hayata geçirmeye devam edebilecek.
TİB BAŞKANINA OLAĞANÜSTÜ YETKİ
Kamuoyunda uzun süre münakaşa yaratan İnternet Yasası ile TİB Başkanı’na, “ulusal güvenlik, kamu düzeninin korunması, kabahat işlenmesinin önlenmesi sebeplerinden birinin varlığına kanaat getirmesi durumunda 4 saat içinde istediği sayıda web sitesine erişimi kapatabilme” yetkisi verilmişti. Kapanmadan sonrasında 72 saat içinde aksi yönde bir mahkeme sonucu çıkmazsa, TİB başkanının bu tasarrufunun devamlı bir uygulama haline gelebilecek olması uzun süre tartışılmıştı. Söz mevzusu yasa Nisan ayında yürürlüğe girmiş, ayrıca CHP, yasanın bazı hükümlerinin iptali için AYM’ye başvurmuştu.
TİB SANSÜRE DEVAM EDECEK
AYM, dün CHP’nin bu başvurusunu gündemine alarak karara bağladı. Yüksek Mahkeme, TİB’e gösterim içeriğini durdurma yetkisi veren hükümlerin iptal istemlerini reddetti. Kanunun 4. maddesine eklenen “İçerik sağlayıcı, Başkanlığın bu Kanun ve öteki kanunlarla verilen görevlerinin ifası kapsamında, talep etmiş olduğu detayları talep edilen şekilde Başkanlığa teslim eder ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri alır” şeklindeki yargı ise AYM’ce iptal edildi.
TRAFİK BİLGİLERİ SAKLANMAYACAK
Ek olarak kanunun 5. Maddesinin, 3, 4, 5 ve 6. fıkralarının da iptaline karar verildi. 3. fıkra, “Yer sağlayıcı, yer sağlamış olduğu hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan azca ve iki yıldan fazla olmamak suretiyle yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür”, 4. fıkra, “Yer sağlayıcılar, yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaptıkları işin niteliğine nazaran sınıflandırılabilir ve hak ve yükümlülükleri itibarıyla farklılaştırılabilirler” hükümlerini içeriyordu.
ERİŞİM SAĞLAYICILARIN TİB’E BİLGİ VERME ZORUNLULUĞU KALKTI
İptal edilen 5. fıkra, yer sağlayıcılara, istenilen detayları TİB’e teslim etme zorunluluğu getirirken, 6. fıkra da, “kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcılara TİB tarafınca para cezası verilebilmesini” mümkün kılıyordu. AYM ek olarak, erişim sağlayıcılara, engellenen yayınlarla ilgili alternatif erişim yollarını engelleyici önlem alma yükümlülüğü getiren maddeyi de iptal etti. İptal hükümleri, kararın öne sürülen sebebi Resmi Gazetede yayımlandıktan 1 yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
Haber Kaynağı: Sözcü
AYM’den TİB’e sansür yetkisine vize!
0 yorum:
Yorum Gönder