MEHTAP Ö. ERTÜRK / SÖZCÜ
Gerçek sektörün ödemelerinde yaşanmış olan gecikmeler iflasa sürüklenen firmalar için mühim göstergelerden biri olarak görülüyor. 2015’in ilk 9 ayında firmaların ödemelerinde 120 gün ve üstündeki gecikmelerin, 2014’ün ilk 9 ayına kıyasla 7 kat arttığı hesaplanıyor. Bunun iflasa sürüklenme riskini gösteren ciddi bir gösterge bulunduğunu belirten internasyonal alacak yönetimi mevzusunda hizmet veren ARS Danışmanlık’ın Genel Müdürü Ayşe Burcu Aslan, 2016 yılı için Türkiye’deki batkı eden firmaların sayısında ciddi bir artış olacağını belirtti.
Aslan, “İflas takas primlerinin son 3 senenin zirvesine çıkması, internasyonal kredi derecelendirme müesseselerinin Türkiye notunu durağan(durgun) tutmaları yada riskli ülke sıralamasına almaları ve de ödeme vadelerindeki ciddi gecikmelerin, bu senenin son ayındaki batkı sayılarını 3 kat artıracağı mevzusunda beklentiler söz mevzusu” diye konuştu.
ACİL TEDBİRLER ALINMALI
Lüzumlu tedbirlerin alınması ve günü kurtarma odaklı kısa vadeli planlar yerine, uzun vadeli bütçe planlamaları yapılması icap ettiğini belirten Aslan, “Gelir-gider dengelerinin tekrardan gözden geçirilmesi ve de firmaların ayakta kalabilmeleri için dirimsel öneme haiz olan nakit akışı problemleri için önlemler alınması gerekiyor” dedi.
Ülkelerin çeşitli ekonomik göstergelerini ortaya koyan Trading Economics’teki Türkiye’ye ilişik batkı sayılarından yola çıkarak değerlendirmelerde bulunan Aslan son 5 yıla dikkat çekerek, “Her senenin son ve ilk aylarında, ortalama 2 kat artış olduğu görülüyor. Kısaca batkı erteleme isteyen yada iflasını veren firmaların aylık averaj sayısı 1000 civarındayken, her senenin son ve ilk aylarında neredeyse 2 katından fazla artış oluyor. Türkiye’de senaryonun son 5 yıldaki oranlara kıyasla daha fena olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
ÖDEMELERDE SIKINTIYA GİRİYOR
Firmaların ödeme kabiliyetlerini değerlendiren Aslan, “Firmaların kısa vadeli, günü kurtarma kararları verdiğini görüyoruz. Ödeme sıkıntılarındaki artışla birlikte, tahsilatların zorlaşması firmaları içinden çıkamadıkları zor koşullara sürükledi. Ödemeleri 30 gün geciktiren şirket 60 güne kadar geciktirmeye başlıyorsa bu şirket için iflasın habercisidir” şeklinde konuştu.
İhracattaki düşüşün firmaların yaşandığı sıkıntıları artırdığını kaydeden Aslan, şu şekilde devam etti: “Dolar ile ithalat yapmış olup, Euro ile ihracat icra eden firmalar daha oldukça etkilendiler. Şu sebeple birim maliyetler durduk yere artmaya başladı. Kurdaki dalgalanmalar firmaların ödeme önceliklerini değiştirdi. Dolarla ithalat yapmış olup TL ile iç piyasaya satan firmalar zorlandı. İhracatımızın en yüksek olduğu kalemler olan otomotiv yedek parça, makine, tekstil, meyve sebze ve hizmet sektörlerinde tahsili geciken alacaklarının miktarında ciddi artışlar yaşanıyor.”
6 AYDA 25 MİLYON TL’LİK ALACAĞIN TAHSİLİ SAĞLANDI
ARS Danışmanlık 2011’den itibaren internasyonal alacak yönetimi mevzusunda danışmanlık hizmetleri veriyor. Alacak yönetiminin Türkiye’de pek bilinmeyenbir sektör bulunduğunu belirten ARS Danışmanlık’ın Genel Müdürü Ayşe Burcu Aslan, 2015’in ilk altı ayında 24.5 milyon TL’lik alacağın öğrenim edilmesini sağladıklarını belirtti. Aslan, “Firmalar yurt dışındaki firmalara olan ödemelerini daima daha kolay sona atıyor. Dünya genelinde doların kıymet kazanması yurtdışındaki firmalar için de güçlük oluşturdu. ABD ve Avrupa’daki firmalar da ödeme güçlüğü çektiler” dedi.
Haber Kaynağı: Sözcü
Ödemelerini geciktiren şirket sayısı 7 kat arttı
0 yorum:
Yorum Gönder