Eğitim-İş: Öğretmenler gelir yetersizliğinden mesleğe motive olamıyor!

Öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlenmiş olduğu bir kutlama günü olan Öğretmenler Günü, Türkiye’de her yıl Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün 1928′de “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul etmiş olduğu gün olan 24 Kasım’da kutlanıyor .


Eğitim-İş, 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle öğretmenlerin ekonomik durumlarını ortaya koyan bir araştırma yapmış oldu.


Eğitim-İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle, 24 ilde 833 öğretmenle görüşerek yapmış olduğu “Öğretmenlerin ekonomik durumlarına ilişkin öğretmen görüşleri” adlı araştırma sonuçlarına gore öğretmenlerin yüzde 89’u mesleğinden elde etmiş olduğu geliri yetersiz buluyor.


Araştırma sonuçlarına nazaran, katılan öğretmenlerin yüzde 79’u gelirlerindeki yetersizlik sebebiyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 62’si gelirlerindeki yetersizlik sebebiyle ruhsal problemler yaşadığını, yüzde 61’i ise daha oldukça para kazanacağı bir iş imkânı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtti. Gene iştirakçilerin yüzde 83’ü gelirlerindeki yetersizlik sebebiyle öğretmenlik mesleğinin saygınlığının azaldığını düşünürken, yüzde 85’i son 10 yılda alım gücünün düştüğünü beyan etti.


ÖĞRETMENLER EKONOMİK AÇIDAN MUTSUZ!


Öğretmenlerin yüzde 89’unun mesleğinden elde etmiş olduğu geliri yetersiz buldukları araştırmanın dikkat çeken bazı sonuçlarına gore, öğretmenlerin yüzde 86’sı yılda bir kez verilen eğitim öğretime hazırlık ödeneğini yetersiz bulunduğunu, yüzde 83’ü maaşının düşük olması sebebiyle toplumdaki saygınlığının azaldığını, yüzde 79’u gelirlerindeki yetersizliğin mesleki verimini düşürdüğünü, yüzde 89’u öğretmenlere verilen 20,77 TL çocuk yardımının yetersiz bulunduğunu, yüzde 89’u 9.21 TL olan ek ders tutarının yetersiz bulunduğunu, yüzde 82’si kazanılmış olduğu para ile evlatlarının besin gereksinimlerini tam olarak karşılayamadığını, yüzde 84’ü evlatlarının kılık giyim gereksinimlerini tam olarak karşılayamadığını, yüzde 88’i evlatlarının eğitim gereksinimlerini tam olarak karşılayamadığını, yüzde 73’ü gelirlerindeki yetersizlik sebebiyle mesleğine tam olarak motive olamadığını, yüzde 62’si gelirlerindeki yetersizlik sebebiyle ruhsal problemler yaşadığını, yüzde 18’i ise azca da olsa ruhsal problemler yaşadığını, yüzde 61’i daha fazlaca para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleğini bırakabileceğini, yüzde 85’i son on yılda alım gücünün düştüğünü, yüzde 89’u son on yılda okullardaki eğitimin niteliğinin düştüğünü belirtti.


Araştırma neticelerini değerlendiren Eğitim-İş Başkanı Veli Demir, öğretmenlerin ekonomik gelirlerinin yetersizliğinin eğitimin niteliğini düşürdüğünü ifade ederek, “Eğitimin kalite problemininin çözülebilmesi için öncelikli olarak öğretmenlerin insanca yaşayabileceği bir gelire haiz olmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.


2014 Kasım ayından 2015 Kasım ayına kadar, doların yüzde 29.14 oranında arttığını hatırlatan Demir, doların artmasına bağlı olarak Türkiye’deki toplumsal ve ekonomik yaşamın da aynı oranda zamlandığını belirtti. Öğretmenlerin son bir yıldaki gerçek kaybının yüzde 30 dolaylarında bulunduğunu bildiren Demir, hükümete bazı önerilerde bulunmuş oldu.


İŞTE DEMİR’DEN AKP HÜKÜMETİNE ÖNERİLER:


1. Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmalıdır.


2. Öğretmenlerin ek ders ücretleri minimum 25 TL olmalıdır.


3. Öğretmenlere yılda bir kez ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği, tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve minimum bir maaş tutarında olmalıdır.


4. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir.


5. İnternet hizmeti öğretmenlere parasız olmalıdır.


6. Öğretmenlere toplu taşıma araçları parasız olmalıdır.


7. Öğretmenlerin imtihan vazife ücretleri minimum iki katına çıkarılmalıdır.


8. Öğretmenlere temsil tazminatı ödenmelidir.


9. Öğretmenlere kira yardımı verilmelidir.


10. Öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olmalıdır.


11. Çocuk yardımları artırılmalıdır.


Haber Kaynağı: Sözcü



Eğitim-İş: Öğretmenler gelir yetersizliğinden mesleğe motive olamıyor!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder