Avustralya’nın Christmas Adası’nı her yıl ikbaharda kızıla boyayan yengeçler, ülkenin şimal batısında bulunan adadaki nemli ormanlardan çıkarak denizlere doğru yol alıyor.
Göç etmek için Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ağır yağışları bekleyen yengeçler, aslına bakarsak havadaki rutubet oranının artmasını bekliyor. 9 km yolu ortalama beş günde kateden yengeçler, böylece ılık Hint Okyanusu’na ulaşıyor.
YOL ÖNCELİĞİ YENGEÇLERİN
Yollara bu kadar yengeç dökülünce, Avustralya parklarından görevli kurum Parks Australia, göç esnasında ve öncesinde yolları kapatıp çitler kurarak, tüneller inşa ederek göçü kolaylaştırmaya, yengeçleri korumaya çalışıyor, hatta şoförlerden yengeçlerin geçmesi için otomobillerini durdurmaları isteniyor.
ÇİFTLEŞME DÖNEMİ
Kumsala vardıklarında adam yengeçler kazdıkları yuvaları korumak için birbiriyle kavgaya tutuşuyor, 5-6 gün sonrasında ise dişi yengeçler ulaştığında çiftleşmeye başlıyorlar. Dişi yengeçler göçe ne vakit başlamış olursa olsun yumurtalarını denizde bırakmak için ay döngüsünün belli bir gününü bekler. Uzmanlar deniz seviyesindeki gel-git kaynaklı değişimin minimum olduğu bu zamanda yumurtaların canlı kalma şansının daha çok bulunduğunu söylüyor.
Yengeçler havanın daha serin olduğu erken saatlerde ve akşam saatlerinde yol alır; hava sıcaklığının artması halinde göçe ara verilerek beklenir. Parks Australia blogunda yer edinen bilgilere gore, yengeçlerin bu yılki yumurtlama periyodunun 7-8 Aralık ya da 6-7 Ocak olacağı tahmin ediliyor.
BBC
İLGİLİ HABER
Haber Kaynağı: Sözcü
Büyük göç: 40 milyon yengeç
0 yorum:
Yorum Gönder