Eski AKP’li vekilden Erdoğan’a sert sözler

Cengiz Aldemir/Sozcu.com.tr

Daha önce 17 aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında partisine ağır eleştiriler yönelterek ayrılan Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Erdoğan’ın Türkiye’ye misafir olarak gelen Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’ı eleştirilerine tepki gösterdi.

Bağımsız Ankara milletvekili Haluk Özdalga, ” Erdoğan’ın Almanya Cumhurbaşkanı ile ilgili kullandığı sözler üslup olarak yakışıksız. Bu sözlerin içeriği ve Alevi inancı hakkında ileri sürdüğü görüşler de sorunlu.” dedi.

Özdalga’nın konu ile ilgili olarak yaptığı açıklama şöyle :

” Türkiye’ye resmi bir ziyaret için gelen Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’la yaptığı resmi görüşmeden sonra Başbakan Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı için “garip garip şeyler konuşuyor. Kendisini hâlâ rahip zannediyor. Bunlar çirkin şeyler” dedi ve “Ali’siz Alevilik denilen bir olay var, yani ateist Alevilik. Alevilik kisvesi altında Almanya bu yapıyı destekliyor ve bize yansıtıyor” diye açıklamada bulundu.

DİPLOMASİDEN NASİBİNİ ALMAMIŞ KABA BİR DAVRANIŞ

Erdoğan’ın sözleri üslup olarak yakışıksız. Misafir bir Cumhurbaşkanına karşı böyle bir dil kullanmak görgü ve nezaket dışı. Bu medeni bir dil değil ve diplomasiden nasibini almamış kaba bir davranış şeklini yansıtıyor. Erdoğan’ın zehirli dili, Almanya ve Avrupa Birliği ilişkilerimizi tahrip ediyor ve Türkiye’nin çıkarlarına zarar veriyor. Üslubu böylesine sorunlu siyasetçiler uluslararası ilişkilerde dışlanır ve tecrit edilir. Erdoğan da şimdi maalesef böyle bir süreç yaşıyor. Bundan asıl zarar gören Türkiye oluyor. Bu durum Erdoğan’ın ilk yakışıksız üslup vukuatı da değil. Daha önce bunun pek çok örneğini gördük ve Türkiye bunların bedelini hep ödedi. Mesela Erdoğan yine bir başka grup konuşmasında ve medya önünde, Irak Başbakanı Nuri Maliki’yi, iç politikada hep kullandığı saldırgan üslupla eleştirmişti. O günden beri Bağdat hükümetiyle ilişkiler düzelmedi. Erdoğan hatasını tamir etmeye çalıştı, ama olmadı.

ALEVİ İNANCI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER DE SORUNLU

Erdoğan’ın sadece üslubu değil, Alevi inancı hakkında ileri sürdüğü görüşler de sorunlu. Doğru Alevilik inancının ne olduğunu belirleme yetkisini kendinde görmesi ve Almanya’da Alevilere tanınan hakları eleştirmesi, Erdoğan’ın inanç özgürlüğünden de nasibini alamadığını gösteriyor. Belli ki Erdoğan için inanç özgürlüğü, sadece kendi uygun bulduğu inanç ve yorumlar için var. Sünnilik ve Alevilik dahil her dini inanç içinde çok sayıda farklı yorum bulunur. Devletin ve hükümetlerin, bunlardan hangisinin doğru olduğunu belirleme hakkı yoktur.

ALEVİ İNANÇLARI TÜRKİYE’DE BASKI ALTINDA

Sorun, Erdoğan’ın bu yetkiyi kendinde görmesi. Devletin yapması gereken, bütün inanç gruplarına karşı eşit davranmak ve hepsinin inanç özgürlüğünü hukuki güvence altına almaktır. Almanya’nın Alevilere karşı yaptığı, ama Türkiye’nin yapmadığı da budur. Aleviler dini inançlarını Almanya’da serbestçe yerine getirebiliyor, ama Türkiye’de baskı altındalar. Mesela Türkiye’de Cemevi yaptırma derneklerinin faaliyeti, hükümet emrindeki valilikler tarafından engelleniyor. Çankaya Cemevi derneğinin faaliyeti valilik tarafından neredeyse 10 yıldır yasaklanmış durumda. Aleviler Almanya’da, Türkiye’de olduğu gibi baskı altında yaşasalar, belli ki Erdoğan çok memnun ve mutlu olacak. Erdoğan’ın Almanya’nın Alevilere tanıdığı hak ve özgürlükleri eleştirmesinin olumlu ve ikna edici bir tarafı yok.”

Haber Kaynağı: Sözcü


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder