ABD’nin kemik deposu!

Burası ABD Hava Kuvvetleri’nin ıskartaya çıkmış uçaklarını depoladığı ve ‘kemik deposu’ olarak adlandırdığı uçak mezarlığı.Tucson’daki Davis-Monthan Hava Üssü’ne bağlı açıkhava deposunda, işler durumdaki uçaklarda kullanılabileceği düşünülen onbinlerce uçak gövde ve parçası bulunuyor.

Tahminlere göre bu yedek parça deposunun toplam değeri yaklaşık 35 milyar dolar.Uçak mezarlığının kapladığı toplam alansa yaklaşık 1300 futbol sahasına denk.Bazı yeni uçakların da konuşlandırma takvimi sırasında geçici süreyle barındığı dev sahada, toplam 4 bin 800 uçak ve 350 binden fazla uçak parçası var.Motorlar, silah aksamı, elektrik, elektronik ve gözlem aygıtları sürekli geri dönüştürülüyor ve böylece hava kuvvetleri bütçesine katkıda bulunuluyor.309 AMARG (309uncu Aerospace Maintenance And Regeneration Group) resmi adlı tesislerde 2005 yılında 19 binden fazla parça geri kazanılmış ve 568 milyon dolar tasarruf edilmiş.

Bu denli kocaman ve zengin bir deponun müşterisi elbette sadece ABD ordusu değil. Washington, bazı ülkelerin de buradan bazı parçaları hatta uçakları satın almasına izin vermiş.Uçak ve parça mezarlığı olarak bu coğrafyanın seçilmesi, hava koşullarının çelik ve metal bakım ve muhafazası için daha uygun olmasından kaynaklanıyor. Yağmur az yağıyor, rutubet neredeyse yok.Uçak mezarlığının uydudan çekilen fotoğraflarının Google tarafından yayımına 2005’te izin verilmiş. Ancak yüksek çözünürlüklü bu fotoğrafların Google Earth’te yayınına ilk kez geçen hafta izin verildi.

 


 

 

Haber Kaynağı: Sözcü


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder