Toplumsal travmaların filmleri akademik çalışma oldu!

Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez, Türkiye’de yaşanan toplumsal travmaların sinemaya nasıl aktarıldığını “Filmlerle Hatırlamak” ismini verdiği kitabında ele aldı. 1996-2011 yılları arasında üretilmiş filmleri inceleyen İzmirli akademisyen toplumun travmalarla tam anlamıyla yüzleşebilmesi ve geçmişle hesaplaşabilmesi için daha fazla ve daha gerçekçi filmlere ihtiyaç olduğunu söyledi.


GEÇMİŞLE HESAPLAŞMA FİLMLERİ   


Ülkemizin yakın dönem tarihinde yaşanan ‘12 Eylül Dönemi’, ‘6-7 Eylül Olayları’, gibi travmatik olayların 1996-2011 yılları arasında çekilmiş filmlerde nasıl ele alındığını inceleyen ve analiz eden Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez, “Psikologlar, yası tutulmayan olaylarda insanların asla iyileşemeyeceğini vurgular. Sinema ise acıların dile getirilmesine yardımcı olan önemli bir alan oluşturur. Yas tutmaya, geçmişle yüzleşmeye ve hatta bir adım ileri giderek geçmişle barışmaya olanak sağlar. Kitapta geçmişle hesaplaşma filmleri olarak adlandırılan 9 travma filmini inceledim. Toplumsal travmatik olayların sinemadaki temsilinde ne kadar eleştirel ve sorgulayıcı bir tutum olduğunu, yüzleşme ve iyileştirme yolunda nasıl adımların atıldığını araştırdım” dedi.


GERÇEK ANLAMDA YÜZLEŞMEYE AÇIK DEĞİLİZ


Salkım Hanım’ın Taneleri, Eve Dönüş, Güz Sancısı gibi filmleri inceleyen Yaşarlı akademisyen, “Türkiye’de son 10-20 yıldan bu yana geçmişle hesaplaşma ve yüzleşme zaman zaman belli konular ve olaylar üzerinden gündeme geliyor. Bu tutum sinemaya da yansıyor. Türkiye’de toplumsal belleğin yeniden kurgulanmasında eleştirel ve sorgulayıcı filmlerin yapılması umut verici bir durum. Ancak çekilen filmler henüz yeterli değil. Travmalarla toplumsal olarak yüzleşmek ve geçmişle hesaplaşmak için daha fazla, daha eleştirel ve daha gerçekçi filmler çekilmeli. Bunlarla yüzleşmek elbette zor. Ancak yalnızca izleyiciye ulaşmak ve beğenilmek için değil gerçek anlamda yüzleşmeye açık filmler çekilmeli.” eleştirisinde bulundu.


Hangi Filmler İncelendi:


-Işıklar Sönmesin (1996)


-Salkım Hanım’ın Taneleri (1999)


-Yazı Tura (2004)


-Eve Dönüş (2006)


– Eve Dönüş


-Güz Sancısı (2009)


-Nefes (2009)


-Press (2010)


-Gelecek Uzun Sürer (2011)



Toplumsal travmaların filmleri akademik çalışma oldu!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder