Rusya krizi meyve-sebzeyi ucuzlatacak!

Rusya ile çıkan tayyare krizi ekonominin her alanına yansıyor. Ülkeye meydana getirilen yaş sebze ve meyve ihracatı durdu. Bununla beraber ihraç edilemeyen ürünler iç piyasaya sunulacak. Böylece yurttaş daha ucuz meyve ve sebze yiyebilecek.


Türkiye’nin Rus cenk uçağını düşürmesinin peşinden süregelen gerginlik ekonominin her alanına yansıyor. Türkiye’nin ziraat alanında en büyük pazarlarından olan Rusya Federasyonu’na yaş sebze ve meyve ihracatı durdu.


İçleri domates, kabak, salatalık, üzüm ve narenciye ürünü dolu yüzlerce TIR, Rusya sınırında bekletiliyor. Rusya’ya yaş sebze meyve ihracatının durması bu ülkeye her gün onlarca TIR’ın hareket etmiş olduğu Antalya Toptancı Hali’ni vurdu. İşlerin durma noktasına geldiği halde ihracatçı firmalar kapılarına kilit vurdu. Açık olanlar ise ellerinde kalan ürünleri iç piyasaya vermek için çalışıyor. Her gün tonlarca mal işlenen tezgahlar suskun. Binlerce çalışan evlerine gönderildi. Günlük zararlarının milyonlarca lira bulunduğunu belirten ihracatçılar, krizin bir an ilkin sonlandırılmasını ve Rusya’nın sınırını tekrardan Türkiye’den gidecek ziraat ürünlerine açmasını istiyor.


Antalya Toptancı Hali, kışlık ihracat periyodu başlamasına karşın en sakin günlerini yaşıyor. Sakinliğin sebebi ise cenk uçağı düşürülen Rusya Federasyonu’nun Türkiye’den giden yaş sebze meyve ürünlerini sınırından içeri sokmaması. Bu sebeple ağzına kadar sebze ve mevye dolu Türk TIR’ları Rusya sınırında bekletiliyor. Bu ülkeye ihracatın durmuş olması en oldukça Türkiye’nin yaş sebze meyve ambarı konumundaki Antalya’yı etkiledi. 2014′te Rusya’ya tamamına yakını yaş sebze meyve ürünlerinden oluşan 350 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştiren Antalya’da 3 gündür adeta yaprak kımıldamıyor. Her gün Rusya’ya mal taşıyan onlarca TIR’ın hareket etmiş olduğu Antalya Toptancı Hali sessizliğe büründü. Halde iç piyasaya ürün veren komisyoncular açık. İhracata yönelik çalışan onlarca firmanın kapısı kilitli. Açık olanlar ise ellerinde kalan son malları Ankara başta olmak suretiyle iç piyasaya sevk etme derdinde. İşleri bittiğinde onlar da kepenklerini kapatacak. İhracatçı firmaların kapalı olması ekmeğini bu işten kazanan binlerce çalışanı da etkilemiş durumda. İş olmadığı için günlük yevmiye ile çalışanların hepsi evlerine gönderilmiş. Düzgüsel zamanda TIR’dan geçilmeyen halde tek tük vasıta görülüyor.


Ortalama 100 TIR’ı, 7-8 gemisi ile Rusya’ya yaş sebze meyve ihraç eden büyük firmalardan olan Kalyoncu Grup’un Antalya’daki işletmesi de sessizliğe bürünenlerden. Şirket yetkilisi Necati Varlıklı, her hafta Rusya’ya 70 ile 100 içinde TIR taşıyan 3 vapur sevk ettiklerini sadece cenk uçağının düşürülmesiyle beraber işlerinin durduğunu söylemiş oldu. “Şu an durum iyi değil. Karşıda yoğun bir baskı var. En büyük sorun da yaş sebze meyve ihracatçılarında.” diyen Necati Varlıklı, “Şu an Rusya’da 3 gemimiz ve 100 TIR’ımız bekliyor. Zarar hesabı yapmak zor. Bir TIR’ın averaj 40-50 bin dolar maliyeti olduğu hesaplanırsa ortaya çıkar.” dedi. Beklemede olduklarını ve çalışmalarını askıya aldıklarını ifade eden Varlıklı, Ege ve Akdeniz bölgesindeki 20′ye yakın işletmelerinde istihdam ettikleri 5 bin civarı insanı evlerine gönderdiklerini kaydetti. Varlıklı, “Bu sektörden bayağı insan geçimini sürdürüyor. Şuan yaş sebze meyve vakası hükümet için ikinci planda görünüyor. Birazcık daha destek olması gerekiyor. Önümüz yılbaşı. Yılbaşı bizim sektörün en fazla çalmış olduğu dönem.” diye konuştu.


GÜNLÜK ZARARI 1 MİLYON LİRA


Muğla Fethiye’deki işletmeleriyle beraber Rusya’ya her gün 30 TIR yaş sebze meyve ürünü gönderdiklerini dile getiren Karaali firmasının yetkilisi Ahmet Yıldırım, “Rusya kapıları kapattı ve ihracat vakası bitti. Şuanda sıfır TIR çıkıyor. İhracatçıların komplesi kapalı. Şuanda hal bitmiş durumda. Rusya’ya günlük 30 TIR mal gönderiyorduk. Tayyare düştükten sonrasında mal gönderme şansımız yok. Günlük zararımız 1 milyon lira.” ifadelerini kullandı. Yıldırım, ellerindeki ürünleri ise Ankara’ya gönderdikleri bilgisini verdi.


SEBZE UCUZLADI


İhracatçılara ürün tedarik eden Ramazan Tokmak da Rusya’ya ihracatın durmasının iç piyasaya yarayacağını söylemiş oldu. Tayyare krizinin devam etmesi halinde yerli tüketicinin bu kış daha ucuz yaş sebze ve meyve yiyebileceğine değinen Tokmak, şu şekilde dedi: “İşler ister istemez durdu, fiyatlar geriledi. Domates 2,20 liradan 1,70 liraya düştü. Dolma biber 3,20′den düştü 2 liraya. Alıcı bulmakta zorlanıyoruz.”


Haber Kaynağı: Sözcü



Rusya krizi meyve-sebzeyi ucuzlatacak!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder