Myanmar’da 25 yıl sonra ‘ilk özgür seçim’ olarak nitelendirilen parlamento seçimlerinde sandıkların kapanmasıyla oyların sayımına geçildi. Cunta yönetiminden sonra demokrasiye geçiş adımı olarak görülen seçimleri, cumhurbaşkanlığına aday olması yasaklanan muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD)’nin kazanması bekleniyor.
BBC’nin haberine göre, katılım oranının yüzde 80 olduğu seçimlerde, parlamento ve bölgesel meclislerin üyeleri belirlenecek. Ordunun desteklediği Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) 2011 yılından beri iktidarda. USDP, 1962′den 2011′e kadar iktidarı elinde tutan cunta yönetiminin siyasi uzantısı olarak görülüyor.
NLD partisinin başkent Yangon’daki genel merkez binasında toplanan kalabalık, gece geç saatlere kadar sonuçların açıklanmasını bekledi. Bir parti yetkilisi de kalabalığa seslenip sonuçları evlerinde izlemeleri çağrısında bulundu.
Myanmar’da yaklaşık 30 milyon seçmen kayıtlı. Ülkenin sivil yönetime geçtiği 2011′den bu yana düzenlenen ilk ulusal seçimde 90 partiden 6 binden fazla aday, 664 sandalyeli parlamentoya girebilmek için yarıştı. Ancak parlamentodaki sandalyelerin yüzde 25′i, seçimle gelmeyen askeri temsilcilere ayrılıyor. Bu milletvekillerinin de USDP’yi desteklemesi bekleniyor.
Çocukları İngiltere vatandaşı olan Aung San Suu Kyi, anayasada belirtilen ve ailede yabancı uyruklu olanların cumhurbaşkanı olamayacağına hükmeden yasa nedeniyle cumhurbaşkanı olamıyor.
ARAKAN MÜSLÜMANLARI OY KULLANAMADI
Bu seçimlerde Arakan Müslümanları dahil yüz binlerce kişiye oy kullanma hakkı verilmedi. Arakanların bin yıl kadar önce Myanmar’a yerleşen Müslüman tacirlerin soyundan geldikleri düşünülüyor.
CİHAN
Myanmar’da 25 yıl sonra bir ilk!
0 yorum:
Yorum Gönder