İklimsel şartlar kan bağışını etkiliyor

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Müdürü Haluk Uyanık, kan bağışı rakamsal verilerini açıkladı. 2015 yılının bitimine 2 ay kala 2014 yılı rakamlarına yaklaştıklarını vurgulayan Uyanık, Türk Kızılayı’nın sürekli kan bağışçılarına ihtiyacı olduğunu kaydetti. 2014 yılında Antalya merkezde 52 bin 677, Isparta’da 24 bin 360, Burdur’da ise 10 bin  529 ünite kan bağışı yapıldığını belirten Uyanık, “Geçen yılı 87 bin 566 ünite kan bağışıyla tamamladık. Bu yıl ise 29 Ekim tarihi dahil olmak üzere Antalya’da 44 bin 598, Isparta’da 16 bin 510, Burdur’da ise 9 bin 198 ünite kan bağışı yapıldı. 2015′in bitimine 2 ay kala 70 bin 306 ünite kan bağışı gerçekleştirdik” dedi.


Antalya bölgesindeki kan bağışında iklimsel nedenlerden dolayı temmuz, ağustos ile aralık, ocak ve şubat aylarında ciddi düşüş olduğunu vurgulayan Uyanık, nedenlerini şöyle sıraladı:


“Bağışçılarımızın yüzde 45′i düzenli bağışçılar. Antalya’da temmuz ve ağustos aylarında aşırı sıcaktan dolayı kan bağışında ciddi düşüş yaşıyoruz. İnsanlar sıcaktan etkilenmemek için kan bağışı yapmıyor, kan vermekten kaçıyor. Yaz aylarındaki gibi bir sıkıntıyı aralık, ocak ve şubat aylarında da yaşıyoruz. Bu aylarda da ciddi düşüş gözlemliyoruz. Kış aylarında kan bağışının azalmasının başlıca sebebi insanların grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederek antibiyotik kullanması. Kanında enfeksiyon olan bir insandan kan almıyoruz. Aynı zamanda antibiyotik kullanan bir bağışçıdan da kan almak için antibiyotik kullanımını bıraktıktan sonra 3 ile 4 gün zaman geçmesini bekliyoruz. Bu olumsuzluklara rağmen bağış oranımız Türkiye standartlarının üstünde.”


Bağışçıların 3 ayda bir kan verebileceğini sözlerine ekleyen Uyanık, “Sabit bağışçılarımız 3 ayı doldurur doldurmaz bize gelerek kan veriyor. Batı Akdeniz’de kan bağışı üzerine birçok kampanya ve etkinlik düzenlememiz, kan bağışının önemine dikkat çekmemize yardımcı oluyor. Genel ortalama yüzde 37 civarında A pozitif, yüzde 25 oranında  0 pozitif, yüzde 17 oranında ise B pozitif kan bağışı gerçekleşiyor. Bunun nedeni, kan grubu yoğunluğunun bu şekilde olması” diye konuştu.


DHA



İklimsel şartlar kan bağışını etkiliyor
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder