Bora ERDİN
Gökkafes olarak bilinen Süzer Plaza’daki Ritz Carlton’ın kullandığı otel kısmı satılığa çıktı. İstanbul Boğazı’na hakim konumda bulunan bina, Süzer Grubu tarafından inşa edilmişti. Süzer Plaza’daki otelin işletmesini ABD’li lüks oteller zinciri Ritz Carlton, 240 milyon dolar harcayarak 2000 yılında aldı.
7 Kasım 2015’te, binada Ritz Carlton tarafından işletilen otel kısmı, ismi açıklanmadan ancak şüpheye yer bırakmayacak şekilde ilanla satışa çıkarıldı. Otelin bulunduğu yeri satmak için emlak danışmanları harekete geçti.
34 KATIN 12’Sİ SATILIK
ABD’li Ritz Carlton’un işlettiği otelin mülkiyet hakkı ise halen Mustafa Süzer’in sahibi olduğu Süzer Holding’de bulunuyor. Gayrimenkul danışmanları tarafından satışı için ilana çıkan otelin işletme ruhsat sorunu bulunmuyor, ancak tapu sorunu olduğu belirtiliyor.
Ritz Carlton’ın işlettiği alan için 800 milyon Euro’luk fiyat isteniyor. Görüştüğümüz uzmanlar rakamın işletme devri değil mülk devri de olabileceğine işaret ediyor. Toplam 34 katı bulunan ve İstanbul’un en yüksek 31’inci binası olan Gökkafes’in 17’nci kat ve üstü rezidans olarak kullanılıyor. 154 metre yüksekliğinde olan Süzer Plaza’nın ilk 5 katında ise ofis, dükkanlar bulunuyor. Otel olarak kullanılan bölüm toplamda 12 kattan oluşuyor.
ODABAŞI FİYATI 1 MİLYON EURO
İstanbul’un kalbinde bulunan Gökkafes’te 750 oda olduğu belirtilen ilanda plazanın değil sadece otel kısmının satışa çıktığı bilgisi de yer aldı. Binada rezidans, iş hanları, restoranlar ve spor salonu bulunuyor. 800 milyon Euro’ya satışa çıkan otelin her bir odası 1 milyon Euro yani bugünkü Euro kuru ile 3 milyon 80 bin TL’ye geliyor.
Abdülhamid’den ‘inşaat yapılamaz’ şerhi
Gökkafes, bizzat II. Abdülhamid tarafından tapu kaydına “inşaat yapılamaz” şerhi düşülen bir arazide yükseldi. Pera Bahçeleri adı verilen parkta yer alan farklı kişilere ait arsalar Mustafa Süzer tarafından satın alındı.
Süzer, 1983’te İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan araziye 24.5 metre-sekiz kat yüksekliğinde bir otel inşaatı yapmak için izin aldı ve tapu müdürlüğünden “inşaat yapılamaz” şerhini sildirdi. 1987’de ruhsatsız olarak inşaata başlayan Süzer, bir yıl sonra dönemin ANAP’lı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden inşaat ruhsatı aldı.
BİR GECEDE İLÇESİ DEĞİŞTİ
1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine gelen Tayyip Erdoğan, Gökkafes’i yıkmak istedi. Belediye, bölgenin SİT alanı ilan edilmesi için harekete geçti ve 26 Haziran 1997’de Gökkafes’i bir kez daha mühürledi.
Beyoğlu Belediye Başkanlığı hukukçuları, 1997’de söz konusu araziye bina yapılamayacağına dair Abdülhamid, şerhinin tapuya konulması için yeniden mahkemeye başvurdu. Dava, Yargıtay aşamasına geldiğinde ise dönemin hükümetinin desteğiyle, Beyoğlu Belediyesi sınırları içindeki Gökkafes arazisi bir gecede Şişli Belediyesi’ne geçirildi. Böylelikle şerh davasında Beyoğlu Belediyesi davanın tarafı olmaktan çıktı. Onlarca davaya rağmen bina inşaatı hızla devam etti.
Gökkafes’teki Ritz bölümü 800 milyon Euro’ya satışta
0 yorum:
Yorum Gönder