Şenol GEZER
Geçen sene ABD’de dünyanın önde gelen bankalarını geride bırakarak BAI’nin ‘ Dünyanın En Yenilikçi Bankası’ ödülünü alan Denizbank, bu yıl Avrupalı otoritelerce de “Dünyanın En İnovatif Bankası” seçildi. Denizbank, dünyanın 130 ülkesinden 3 bini aşkın banka ve finans kurumunun üyesi olduğu European Financial Management Association (EFMA) 2015’de yarışmanın en önemli ödülü olarak kabul edilen, “Küresel Çapta İnovasyona Önderlik Eden Kurum” kategorisinde 1’inciliğe layık görüldü. Banka ayrıca, “Çığır Açan İnovasyon” kategorisinde de e-Devlet’e doğrudan erişim sağlayan projesiyle ürün bazında 2’ncilik ödülünün sahibi oldu.
NOBEL ÖDÜLÜ KADAR ANLAMLI
Bunun kendileri için Nobel Ödülü anlamına geldiğini ifade eden Ateş, ödül töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’de bankaların dijitalleşme anlamında ciddi yatırımlar yaptığını ifade eden Ateş, kimin bu konuda yeterli gayreti göstermemesi halinde elemine olacağını söyledi. Yeni bir çağa ve döneme girildiğini vurgulayan Ateş, sadece bankacılık sektörünün değil, ülkenin kaynaklarını verimli kullanabilmesi için, bu çağın içinde olması ve buna tutunması gerektiğine dikkat çekti. Bu treni kaçıran ulusların çok geride kalacağını ifade eden Ateş, yapılan araştırmaya göre son on yılda dünyada yapılan keşiflerin, tarih boyunca yapılan keşiflerden daha fazla olduğunu belirtti.
2001 kriziyle bankaların sektörden elenmesinin bugünkü değişimi sağladığını belirten Ateş, o dönemde bankaların aktiflerinin yüzde 60’ına yakınının hazine bonosu ve devlet tahvili olduğunu, bankaların sadece yurtdışından döviz borçlanıp, o dövizleri satarak TL’ye dönüp, hazine bonosu ve devlet tahvili alarak onun üzerine oturulan bir bankacılık yaptıklarını hatırlattı.
CAZİBESİNİ YİTİREN ÇIKIYOR
Krizle birlikte 35 bankanın ticari hayattan çekildiğini kaydeden Ateş, şöyle devam etti:
“Şimdi rekabet o kadar had safhaya geldi ki; bankaların özkaynak kârlılıkları yüzde 11’in altına geriledi. Kazanmayan bir işe kimse girmiyor. Banka olarak biz yüzde 14 kazanıyoruz. Çünkü niş sektörlerimiz var. Ama yüzde 3-4 kazanan bir banka yatırım cazibesini yitirdiği için çıkış yapabiliyor. Dijitalizasyona uymama nedeniyle çıkışlar olabilir. Çığır açıcı teknolojiler maliyetleri aşağı çekecektir. Gelirler de baskı altında olduğuna göre gelir-gider rasyoları özellikle bu tür teknolojileri uygulayıp maliyetleri çok aşağıya basan kurumlar lehine işleyecektir. Öbürleri zaman içinde tasviye olur. Gelir-gider rasyosunu önce yüzde 40 ve sonrasında yüzde 30’lu seviyelere çekemediğiniz zaman o sektörde barınamama ile sonuçlanır.”
YENİ CEO’LAR TEKNOLOJİ BÖLÜMLERİNDEN ÇIKACAK
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ödül alan teknolojilerinin yurtiçi ve yurtdışında satıldığını kaydetti. Ateş şunları söyledi:
“Bizim Intertech adında bir şirketimiz var. Onun halihazırda 23’ü yerli ve 20’si yabancı müşterisi var. Yurtdışında Azerbaycan, Almanya, Dubai, Avusturya gibi ülkelere ürünlerimizi satıyoruz. Türkiye’de ise Ziraat Katılım, Albaraka Türk, Odeabank, Burganbank, Rabobank, Abank, Bank of Tokyo ürünlerimizi alanlar arasında. Şirketin cirosunun 18 milyon doları yurtiçinden 9 milyon doları yurtdışında geliyor.” Banka CEO’larının bundan sonra bilgi teknolojileri (IT) bölümünde çıkabileceğini öngördüğünü de dile getiren Ateş, “Vakti zamanında muhasebecilerden sonra hazinecilerden CEO’lar çıkmaya başladı. Daha sonra şubeciler ve teftiş kökenliler olmaya başladı. Şimdi sıra IT’cilerde” diye konuştu.
REFAH KİTLELERE YAYILMALI
HAKAN Ateş, Türkiye için sosyal barışın sağlanmasının önemine dikkat ç ekti. “Türkiye için en önemli çıkış yolu refahın kitlelere yayılması olur” diyen Ateş, bunun ancak sosyal sübvansiyonlar yoluyla gerçekleşebileceğini vurguladı.
Ateş, “Belli bir yaş ve gelir sınırı getirilerek yeni evlenenlere daha uzun vadeli ve daha düşük faizli kredi verilebilmeli. Yuva kuran gençlerin, beyaz ve kahverengi eşya alırken ödemelerini rahatlatabiliriz. Devlet yeni evlenenlerin yüzde 25’e kadar ilk yatırım maliyetini karşılayabilir. Kriterler iyi belirlenerek taksit yardımı yapılabilir.”
Dijitalleşmeye ayak uyduramayan gider
0 yorum:
Yorum Gönder