Kredi Puanınızı Düzeltmeniz için 4 Tavsiye


Kredi puanınızın nasıl allak bullak olduğunu düşünün. Muhtemelen nedenlerini biliyorsunuz; gecikmeye düşen borçlar, düzensiz ödemeler ve diğerleri… Ortada olan olumsuz tüm sonuçlara asıl nedeni siz yarattınız, kredi puanınızı yüksek tutmak, söz gelimi düzenli ödemeler yapmak ve puanınızı olumsuz etkileyen faktörlere dikkat etmek sizin elinizdeydi.

Çok geç değil, hatta hiç değil.


Yapılan finansal hatalar sonucunda kredi puanınız olumsuz sinyaller verse de güzel haber şu ki, kredi puanınızı düzeltebilirsiniz. Bunun için her zaman fırsat var.


Kredi puanınızı hızla düzeltmek için şu dört tavsiyeye göz atın:


1. Kredi puanınızı öğrenin. İki ya da üç ay gibi yakın bir zamanda kredi puanınızı öğrendiyseniz, tekrar öğrenmenize gerek yoktur. Fakat daha uzun bir süredir kredi puanınızı öğrenmediyseniz, güncel puanınızı öğrenmekle başlayın. Kredi puanınızı öğrenirken risk raporunuzu da almayı ihmal etmeyin, buna ihtiyacınız olacak.


2. Risk raporunuzu inceleyin. Kredi puanınızı ve risk raporunuzu aldığınızda güncel finansal durumunuza ilişkin bir çok veriyle karşılaşacaksınız. Risk raporunuzda; kaç finansal kuruluşla çalıştığınız, finansal kuruluşlardaki toplam kredi limitiniz, ödeme tarihçenizdeki olumsuz durumlar, borç/limit kullanım oranı gibi verilerinizin tümünü dikkatle inceleyin.


3. Finansal verilerinizi analiz edin. Kredi puanınızı etkileyen en büyük faktör ödeme alışkanlıklarıdır. Finansal kuruluşlara ödemelerinizin düzenli yapılması halinde kredi puanınız olumlu performans gösterir. Sizinde risk raporunuzda yer alan ödeme düzenine ilişkin şu örneği inceleyelim:


Örnekte yer alan verilere göre bu ödeme düzenine sahip olan bir tüketicinin, Aralık 2014 – Ocak 2015 tarihlerinde üst üste ödemelerini geciktirmiş olduğu görünüyor. Böyle bir durumda bu tüketicinin aynı ayları takip eden kısıtlı zaman diliminde kredi puanının olumsuz performans izlediğinizi söyleyebiliriz. Sonraki aylarda tüketicinin uzun bir süre ödemelerini düzenli bir şekilde yaptığı görülüyor, ödemelerin düzenli olması da tüketicinin kredi performansını olumlu anlamda etkiliyor.


Bir başka örnekle devam edelim:


Risk raporundan mevcut borç ve limit kullanımı incelenen tüketicinin olumlu performansı olduğu görülüyor. Çünkü mevcut borç ve limit oranı kredi puanını etkiliyor. Düşük limit oranı kullanımı neticesinde düşen borçluluk kredi puanlarını olumlu etkiliyor. Bu bağlamda görselde verileri yer alan tüketicinin limit – borç oranının kredi puanına olumlu yansıdığını söylenebilir.


Siz de risk raporunuz üzerinde benzer analizleri yapın. Kredi puanınızın düşük olmasının nedenlerini risk raporunuz da arayın, çünkü tümü raporunuzda mevcut olacaktır.


4. Kredi puanınızı düzeltmeye başlayın. Ne kadar çabuk harekete geçerseniz, kredi puanınız o kadar hızlı düzelir. Kredi Kayıt Bürosu tarafından açıklanan kredi puanının oluşmasını sağlayan ve kredi puanınızı düzeltmek için dikkat etmeniz gereken bileşenler şu şekildedir:


Kredi puanınızın hesaplamasında kullanılan en önemli faktör finansal kuruluşlara ait borçlarınızın ödeme düzenidir. Sonraki önemli faktörse mevcut hesaplarınız ve borçluluk durumunuzdur. Bu nedenle istikrarlı bir şekilde ödemelerinizi düzene koyduğunuzda, borçluluk durumunuzu ve kredi kullanım yoğunluğunuzu azaltmaya başladığınızda en geç 7-8 ay içinde kredi puanınızda gözle görülür bir artış olduğunu, kredi puanınızın düzeldiğini fark edeceksiniz.


Kaynak: Ekonomist.co


Haberin Devamı

Kredi Puanınızı Düzeltmeniz için 4 Tavsiye
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder