Kaliforniya Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü araştırmacıları tarafından dünyanın ilk 1000 işlemcili “KiloCore” adı verilen en hızlı çipi üretildi.
1000 tane bağımsız işlemci içeren mikroçip, saniyede 1.78 trilyon komut verebilirken, yapısında 621 milyon adet transistör bulunduruyor. Daha önce araştırma ya da ticari amaçlı olarak üretilen çoklu işlemcili çiplerin işlemci sayıları 300’ü geçememişken yeni üretilen çipte 1000 adet işlemci bulunması dikkat çekiyor.
Andy Fell/UC Davis
32 nm CMOS teknolojisi kullanılarak IBM tarafından üretilen KiloCore’a “en hızlı çip” ünvanının verilmesinin sebebi, çipteki her bir işlemcinin birbirinden bağımsız küçük bir programının olması. Bunun altında yatan mantığın da her bir işlemcinin kendi programı üzerinden aynı işi birbirine paralel olarak yürütmesi olduğu belirtiliyor. Bu da her iş için daha az enerji harcanması anlamına geliyor.
Kısacası, üretilen işlemciyi enerji dostu, çok çekirdekli ve 1000 işlemcili çip olarak tanımlamak mümkün. Yani küçük yapı, az enerji, çok iş.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Giyilebilir Teknolojide Yeni Dönem: Esnek Devreler
Esnek Güneş Pilleri Giyilebilir Teknoloji Ürünlerine Güç Katacak
1000 İşlemcili Çip Üretildi: KiloCore başlıklı içerik ilk olarak WebMasto adresinde paylaşılmıştır.
Kaynak: WebMasto
Haberin Devamı
1000 İşlemcili Çip Üretildi: KiloCore
0 yorum:
Yorum Gönder