‘İflas erteleme revize edilmeli’

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, borçlarını ödemekte sıkıntıya düşen şirketlerin, iflas erteleme kararı alarak faaliyetlerine kısıtlı devam ettiği iflas erteleme sisteminin kötü niyetliler tarafından borçları ödememek için kaçış aracı olarak kullanılabildiğini belirtti. Bezci, “İflas erteleme sistemi, alacaklıları iflasa sürüklemesin” dedi.


ATO Yönetim Kurulu Başkanı Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, iflas erteleme sisteminin kötüye kullanılmasının yol açtığı sakıncalara değinerek, borçlu şirketlere rahat bir nefes aldıran iflas ertelemenin alacaklılar için zor bir süreci başlattığını vurguladı. İflas erteleme fırsatını yakalayan borçlunun, kamu, bankalar ve diğer alacaklılara karşı koruma altına alındığını anlatan Bezci, şunları kaydetti: “İflas erteleme kararı ile alacaklılarını kendinden uzaklaştıran borçlu, alacaklılar için zor günleri başlatmış oluyor. Ne kadar süreceği belli olmayan süreçte alacaklılar da iflasla burun buruna geliyor.”


Alacaklıların kendilerini yalnız ve korumasız hissettiklerine işaret eden Bezci, çek ve senetlerin değersiz hale geldiğini belirterek, “Yazılan çek ve protesto olan evrak sayısını kontrol ettiğimizde işin vahameti açıkça ortaya çıkacaktır. Sistem koruma kalkanına dönüşürse, vadeli çalışan reel sektörün mağduriyeti artar” diye konuştu. Bezci, iyi niyetli borçluların halen yürürlükte olan konkordato sistemini kullandıklarına da işaret etti.


“İFLAS ERTELEME İŞE YARAMIYOR”


İflas erteleme kararı ile süreci uzatan borçluların çok azının durumunu düzeltebildiğine dikkati çeken Bezci, iflas erteleme almış şirketlerin geri dönüş oranının yüzde 2 civarında olduğunu söyledi. Verilen süreler içerisinde atanan kayyumlara rağmen şirketlerin içinin planlı bir şekilde boşaltıldığını anlatan Bezci, “Sürenin bitmesiyle birlikte karşımıza hiçbir şeyi kalmamış, hatta daha fazla borçlanmış bir şirket çıkıyor. Ne devletin ne de alacaklıların eline bir şey geçiyor” dedi.


“SİSTEM REVİZE EDİLMELİ”


Kayyum müessesinin de iyi işlemediğine ve iflas erteleme sürecinde tüm kontrolün şirketi iflas ertelemesine götürmüş yetkilinin elinde bulunduğuna dikkati çeken Bezci, sistemin revize edilmesi gerektiğini vurguladı. İflas sürecinde firma yetkilisinin yanı sıra alacaklıları da içine alan uzman bir komite tarafından firmanın yönetilmesi gerektiğini belirten Bezci, şöyle devam etti: “Kayyumun şirket ve finansal kriz yönetimi konusunda gerekli tecrübeye sahip olması şarttır. Bu hususta uzmanların atanması ve yönetimde söz sahibi olması gerekiyor. Oysa kayyumun mevcut sistemde firma yönetiminde aktif yönetici rolü bulunmuyor.”



‘İflas erteleme revize edilmeli’
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder