Japonya Merkez Bankası (BOJ) Çin’deki yavaşlamaya rağmen ekonominin kendi başına toparlanabileceği beklentisiyle devasa varlık alım programında değişiklik yapmadı, enflasyon hedefine ulaşacağı tarihi ise yaklaşık altı ay öteledi.
Yılda 80 trilyon yen (662 milyar dolar) olan varlık alım tutarında değişiklik yapmayan BOJ’un ekonomiyi desteklemek için alabileceği önlemlerin sayısı giderek azalıyor.
Seçeneklerin azalmasına karşılık enerji fiyatlarındaki düşüş, zayıf ihracat ve hanehalkı harcamalarındaki toparlanmanın kırılgan seyri merkez bankası üzerinde yeni önlem alma baskısını canlı tutacak.
BOJ yılda iki kere yayımladığı enflasyon görünüm raporunda iyimser enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize ederek, yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşacağı tarihi yaklaşık altı ay öteledi.
Merkez bankası daha önce gelecek yıl Nisan-Eylül olarak öngördüğü yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşacağı tarihi Nisan ayında başlayan mali yılın ikinci yarısına öteledi.
Raporda Çin ekonomisinde yavaşlama ve gelişmekte olan ülkelerinden gelen talebin gerilemesi dolayısıyla ülke ekonomisi üzerinde “aşağı yönlü güçlü risk” oluştuğu belirtildi.
BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ise ihracat ve üretimdeki iyileşme öncülüğünde ekonominin ılımlı bir toparlanma kaydedeceği görüşünü koruyor.
Kuroda düzenlediği basın toplantısında, “Enflasyon hedefine ulaşma tarihi ötelendi, ancak bu büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor” dedi.
BOJ alım programında değişiklik yapmadı
0 yorum:
Yorum Gönder