O il için deprem uyarısı geldi!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bugün saat 01.22’de merkez üssü Yalova olan 4.0 büyüklüğündeki depremin ardından bir açıklama yaptı.

Yalova ile Termal, Çınarcık, Esenköy’de deprem yaratacak boşalmayan bir kırık olmadığını söyleyen Ercan, İmralı-Bozburun-Mudanya üçgeni içinde meydana gelecek depremin Yalova’da hissedileceğini kaydetti. Prof. Dr. Ahmet Ercan, Yalova’nın bir ders çıkarması gerektiğini belirterek yapıların elden geçirilmesi konusunda uyarı yaptı.

1999 Gölcük depremi ile yaklaşık 132 atom bombası gücünde enerji boşaltıldığını söyleyen İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara’nın yeni bir deprem yaratabilmek için çok yorgun olduğunu ileri sürdü. 1999 depreminin Yalova, Çınarcık ve Esenköy’e dek hissedildiğini vurgulayan Ercan, Yalova’da depremden ders alınmadığını belirterek, “Dünya Afet Yasası’na göre, eğer bir depremle bir yerdeki yapılar yaralanmış ya da göçmüş ise, o yapılar kısmen ya da bütünüyle onarılıp, ya da yeniden yapılaştırılıp yerleşime açılamaz. Oysa, depremde yerle bir olan sulak, oynak, dayanımsız, depreme duyarlı yerler yapılaşıyor. Yaptığımız jeofizik araştırmalarla, depreme çok duyarlı olan Hacı Mehmet Ovası’nda, Yalova Lisesi’nde, Valilik, İl Emniyet Amirliği ve pazar yerinde yer sarsıntı davranışını belirlemek üzere microtremor ölçüleri aldık, değerlendirip yorumladık.
Açık pazar dolayında 10 katlı konutlar, çok katlı yapılar yer alıyor. Hacı Mehmet Ovası’nda ise; Defterdarlık, TOKİ evleri, 10 ile 12 katlı konutlar yapılmıştır. Yalova ile Marmara’da depremin vuruş yönü doğu-batı yönünde olacağı için yapıların buna dik, kuzey güney yönünde olmaması gerekir. 1999 depreminde iki tane dikintiden A- doğu- batı yönelimi olması nedeniyle yıkılmamıştı, ancak kuzey-güney yönelimli olan göçmüştü. Ancak yeni binalar, yine kuzey-güney yönünde yapılmış. Temel biçimi bütün, ancak sığ temel. Bodrum yok. Bu olgu, Yalova’da depremden bilimsel ders alınmadığının açık kanıtıdır” dedi.

YALOVA BÜYÜMEMELİ

Yalova’nın güvenli büyüyeceği alanlar kalmadığını, bu nedenle büyümesinin durdurulması gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Ercan, “Yalova’nın güvenli gelişeceği alanlar pek yok. Onun için kent çok büyümemeli. Tepelerde yer kayma alanları, ince kumullar duraysız. Bir çok yer kayması ne yazık ki yapılaşmış. Kuzey arka sırtlarda kireçtaşı, karma kayalar yapılaşmaya uygun. Yalova ancak çok güneye dağ üzerine çekilirse güvenli olur. Yalova büyümemeli. Umarım bunu kötü gelişmeleri çocuklarımız katlanmaz. Kısaca, Yalova odaklı büyük bir deprem beklemiyorum. Ancak kuzey Marmara ile İmralı Depremleri Yalova’yı oldukça etkileyecektir. O nedenle yapılar elden geçirilmelidir. Yapılaşma için yanlış yer seçimleri sürdürülüyor” diye konuştu.

Haber Kaynağı: Rahatsız



from Habergaraj.Com http://ift.tt/1RNplbj
Share on Google Plus

About Burak Sormageç

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder