BDDK, bankacılık hizmetlerinden alınan ücret ve komisyonları 20 kalemle sınırlamasına rağmen bankaların hizmet gelirleri, 3 ayda 6,6 milyar liraya ulaştı .
Bankaların ücret ve komisyonlar ile hizmet gelirleri, mart sonu itibarıyla 3 ayda üç katına çıkarak 6,6 milyar lirayı buldu.
Bankaların, sayısı 60’ı aşan hizmet kalemlerinden aldıkları ücret ve komisyonlar tartışma konusu olmuş, bunun üzerine geçen yıl Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ücret alınacak kalemleri 20 ile sınırlayan bir yönetmelik yayımlamıştı.
Ekim ayında yürürlüğe giren yönetmeliğe karşın bankalar, aralarında hesap işletim, kredi tahsis, havale, EFT gibi vatandaşların sıkça karşılaştıkları birçok kalemde ücret artışı yaptı. Bu artışların etkisiyle bankacılık sektörünün söz konusu gelirleri mart sonu itibarıyla yılbaşına göre önemli oranda arttı.
ÜÇ AYDA 3 KATINA ÇIKTI
AA muhabirinin BDDK verilerinden derlediği bilgilere göre, bankaların hizmet gelirleri, mart sonu itibarıyla 3 ayda üç katına çıkarak (yüzde 204) 6 milyar 596 milyon liraya ulaştı.
Söz konusu dönemde nakdi kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde edilen gelir, 281 milyon liradan 822 milyon lirayı (yüzde 192,5 artış); gayrinakdi kredilerden alınan ücret ve komisyonların tutarı da 215 milyon liradan 674 milyon (yüzde 213,5 artış) lirayı buldu.
Yıllık bazda karşılaştırıldığında ise 2015’in ilk çeyreğinde hizmet ve kredilerden elde edilen gelirin miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış kaydetti.
Bankaların hizmet gelirlerindeki artışta, özellikle 20 kalemle sınırlandırılan ücretlere bankaların yaptığı zamlar etkili oldu.
Bu kapsamda bazı bankalar düzenlemeden önce 5,5 liradan uyguladıkları, ATM yoluyla farklı banka hesaplarına EFT ücretini 7,5 liraya (yüzde 36 artış); yılda iki kez aldıkları hesap işletim ücretini 50 liradan 54 liraya (yüzde 8); kredi kartı yıllık üyelik ücretini de 45 liradan 49 liraya (yüzde 9) yükseltti.
Bankalar, diğer hizmetlerin ücretlerinde de farklı oranlarda zam yaptı.
Haber Kaynağı: Rahatsız
from Habergaraj.Com http://ift.tt/1JKx6Jo
0 yorum:
Yorum Gönder