İTÜ Rektörü istedi, TİB Ezgi Başaran’ın yazısını sansürledi!

TİB, İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’nın talebi üzerine Ezgi Başaran’ın geçtiğimiz günlerdeki yazısına erişim engeli getirdi.


Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca’nın başvurusu üzerine, Radikal gazetesi yazarı Ezgi Başaran’ın “Dingo’ların bilim dünyası” başlığıyla yayımlanan yazısını engelledi.


Başaran “Dingo’ların bilim dünyasından acıklı haberler” başlığıyla yayımlanan (30 Eylül 2014) yazısında, Karaca’nın “Soma faciasından 1 hafta önce, Soma Holding’in patronuna plaket verdiğini”, Gezi pankartlarından çekinildiği için mezuniyet törenini iptal ettiğini ve “Gezi’de hayatını kaybeden gençlerin anısına dikilen 30 fidanı bir bayram tatili vakti söktürdüğünü” hatırlatmıştı.


Sosyal medyada tepkiyle karşılanan sansüre karşı kullanıcılar, haber metnini farklı yollardan dolaşıma soktular. Yazının kaldırıldığını Twitter’dan duyuran Ezgi Başaran kararın süresiz olduğunu yazdı.


Ezgi Başaran ise TİB’in bu kararı üzerine, “Sayın İTÜ Rektörü Mehmet Karaca sayenizde, ‘Dingo’ların bilim dünyası’ ile ilgili müthiş bir ‘farkındalık’ yaratıldı. Bunu Radikal bile tek başına yapamazdı, teşekkür ederiz” dedi.


Başaran’ın “Bir üniversite rektörü düşünün ki yazımı engelletsin!” başlığıyla yayımlanan (2 Ekim 2014) yazısı şöyle:


Bir üniversite rektörü düşünün ki yazımı engelletsin!


Ben dedim ki… Bilim dünyası kimlere kaldı. Öyle rektörler, öyle dekanlar, öyle doç’lar, öyle prof’lar var ki değil üniversite, değil fakülte, değil bölüm, ilkokul birinci sınıf müzik dersi emanet edilmez.


Ardından dedim ki… Bilim dünyası dingo’ların ikametgahına döndü. Öyle rektörler var ki öğrencinin değil devletin tarafını tutuyor ve böyle davranacak öğretim üyelerini kadrolara alıyor, diğerlerini gönderiyor.


Sonra da dedim ki… Mesela İTÜ rektörü Prof. Mehmet Karaca var…


Gençlerin diploma törenini kampüsteki stadyumda yaptırmadı, iptal etti. Bir önceki sene olduğu gibi Gezi sloganları atmasınlar diye…


Gençlerin, Gezi’de hayatını kaybedenler anısına diktiği 30 fidanı bir bayram günü söktü. Sosyal bilimler fakültesini açmadı. Fakat eğitim öğretim alanında önemli bir adım atarak kampüsteki güvenlik görevlilerini 1.5 katına çıkardı. Afiş asan öğretim görevlileri hakkında soruşturma açtı, onlarca idari personelin yerini değiştirdi. Asistanları işinden etti. Vesaire vesaire…


Bunları sıraladığım yazıma Çarşamba akşamı saat 20.00 sularında ulaşmak mümkün değildi.


Nedenini de koskoca İTÜ’nün web sitesi (itu.edu.tr) ana sayfasına girdiğinizde öğrenebiliyordunuz.


İTÜ rektörü Prof. Karaca 241 yıllık İTÜ’nün itibarını yerle bir ettiğimi söyleyen uzun bir açıklama yazmış ve 241 yıllık kurumun ana sayfasına yerleştirmişti.


Ayrıca İTÜ24 adlı sitede yazımla ilgili ‘dava açıp kazandığını’ belirtiyordu.


Nasıl yani?


Şöyle yani: İTÜ rektörü Prof. Mehmet Karaca “Dingoların bilim dünyasından acıklı haberler” başlıklı yazımla ilgili 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurmuş. Mahkeme hemencecik karar almış ve İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne faks çekmiş. Aynı anda bizim hukuk departmanımıza da bir tebligat göndermesini gerekirken bunu yapmamış. Erişim Sağlayıcıları Birliği, nasıl olduysa, hemencecik bu faksı işleme koymuş. Ve yazıma erişim engellenmiş. Süresiz olarak. Elbette gazetenin avukatları itirazlarını yaptılar. Biz şu anda beklemekteyiz.


Bu bekleme süresi ile ilgili naçizane şu görüş ve düşüncelerimi paylaşmak istiyorum:


1) Bu olay, korkunç olduğunu vurguladığımız, hakkında dijital kampanya başlattığımız (bu kampanya Cannes Lions’ta 4 adet aslan ödülü de aldı) internet yasasının ne menem bir şey olduğunu gözler önüne serdi. İyi de oldu. Herkes anladı ki, devleti rahatsız eden her kelam internet dünyasından uçurulabilir. Hem de en hızlı ‘hukuki’ yollarla.


2) Bu olay ifade özgürlüğüne bakış açısını göstermesi açısından İTÜ rektörü ve ‘dingoların hakimiyetine giren acıklı bilim dünyamız’ ile ilgili önemli bir veri daha sunmuş oldu.


3) Yazıları bir süreliğine yayından kaldırabilir, erişimini engelleyebilirsiniz ama o düşüncelerin yayılmasını, bilinmesini engelleyemezsiniz. Twitter’ın, Youtube’un kapatılmasıyla yaşamayı öğrenmiş, bin türlü arka yol ve yöntem ezberlemiş bir ülkenin vatandaşlarına, hele, bunu hiç yapamazsınız.


4) Sayenizde “Dingo’ların bilim dünyası” ile ilgili müthiş bir ‘farkındalık’ yaratıldı. Bunu Radikal bile tek başına yapamazdı, teşekkür ederiz.


Kaynak – Taraf


Haber Kaynağı: Rahatsız


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder