Faiz kararına uzmanlar ne dedi?

TCMB beklentilere paralel bir şekilde faizlerde değişikliğe gitmezken, dolar/TL ilk tepki olarak 2.23 sınırına kadar gevşedi. Uzmanlar bundan sonra asıl önemli olanın 29 Ekim’deki Fed toplantısı olduğunu belirterek Fed bildirgede ifade değişikliğine gitmezse doların 2.17′lere kadar gevşemesi bekleniyor.


Merkez Bankası (TCMB) ekim ayı Para Politikası Kurulu’nda (PPK) beklentilere paralel bir şekilde faizlerde değişikliğe gitmezken, politika faizini yüzde 8,25′te sabit tuttu.


Merkez Bankası, yüzde 11,25 olan faiz koridoru üst bandını, yüzde 7,50 olan faiz koridorunun alt bandını değiştirmedi.


Konuya ilişkin UZMANPARA’ya değerlendirme yapan Gedik Yatırım Yurtiçi Satış müdürü Eral Karayazıcı, Merkez’in açıklamasının piyasalar açısından herhangi olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmadığını belirterek, yurt dışındaki pozitif havanın yurt içine de yansıdığını söyledi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımını uluslararası piyasaların henüz fiyatlamadığını ifade eden Karayazıcı “Gelecek hafta Fed’in yapacağı toplantı dolayısıyla 29 ekim çok önemli. Burada şayet Fed ‘makul süre’ ifadesini toplantı bildirgesinden çıkarırsa Fed depreminin 2. fazı başlamış olur. Fed tarafından olumsuz açıklama gelmediği sürece Dolar/TL kasım ayında 2.17′ye kadar gevşeyebilir” dedi.


Merkez makul davrandı


ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise yıllıklandırılmış TÜFE verisinin ağustos ayında 9.54 ile zirve yapması ardından eylül ayında beklenmedik bir şekilde gerileyerek yüzde 9,00 aşağısına yüzde 8,86 seviyesine gerilediğini hatırlatarak “Gerilemede gıda ve giyim fiyatlarındaki ılımlı seyir etkili oldu. Ancak enflasyonda gerilemenin kalıcı olup olmadığı netlik kazanmış değil. Ayrıca Ekim ayından doğalgaz ve elektrik fiyatına yapılan zamlarda enflasyon görünümünü olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor. Mevcut durumda petrol fiyatlarında gevşeme , TL’de kısa vadede ılımlı bir değerlenme görülse de merkez bankasının enflasyonda net bir gerileme görmeden faizlerde indirime gitmesi oldukça riskliydi, bugünkü merkez bankası kararını bu yüzde olumlu buluyoruz. Merkez bankasının önümüzdeki dönemde de temkinli duruşunu koruyacağını düşünüyoruz” dedi.


Bunun yanında merkez bankasının açıklaması sonrasında Dolar/TL paritesinde satış baskısının ağırlaştığını ve 2,2310 seviyelerine kadar geri çekildiğini ifade eden Karabulut, sözlerine şöyle devam etti: “Dolar/TL paritesinde ise Merkez kararı sonrasında gevşeme görülse de 2,2150 seviyesinin üzerinde ana yükseliş trendi korunmaktadır. 2,2450 seviyesi önemli bir direnç noktasıdır. 2,2300 seviyesi kısa vade önemli destek noktası. BİST 100 endeksi 5 işlem günüdür yükseliş eğilimine devam ettiği ve 77.500 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdiğini görmüştük. Merkez bankası kararı sonrasında ise Dolar/TL paritesindeki gerilemeye bağlı olarak borsada alımların etkili olduğunu gördük.


Burada dikkat edilmesi gereken husus ise sabah saatlerinde açıklanan Euro bölgesi öncü göstergelerinin olumlu gelmesi ABD merkez bankası tarafında faiz artırım beklentilerini tekrar artırabilir. Hatırlarsanız ABD merkez bankası önceki hafta Euro bölgesi verilerinin beklentilerin altında kalması hatta öncü göstergelerin olumsuza dönmesi ve büyüme endişeleri etkisi ile faiz artırımının konusunda tereddüt ettiklerini açıklamışlardı. Bu açıklamaların etkisi ile USD’de bir değer kaybını olduğunu görmüştük.


Bu açıdan USDTRY ve borsa konusunda FED den gelebilecek açıklamalara bağlı olarak temkinli olmakta fayda. Teknik olarak incelendiğinde ise Endeksin 77.500 seviyesinin üzerinde tutunması önemli , 77.500 seviyesinin önümüzdeki günlerde takip edilmesi gereken önemli bir direnç noktasıdır, kısa vade 79.000 seviyesinin üzerinde tutunmalar ise 80.000 ve 80.500 seviyesine doğru yükseliş getirebilir. 77.500 seviyesinin altında ise kuvvetli satış baskısı beklenebilir.”


Kaynak – Milliyet


Haber Kaynağı: Rahatsız


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder