Bulaşıcı hastalıklara sınırda önlem

Türkiye, dünyayı korkutan ebola ve MERS başta olmak üzere tüm bulaşıcı hastalıklara karşı risk haritası oluşturdu. Bölgeden gelmesi muhtemel hastalıklara karşı denizden, havadan ve karadan önlemler alınacak.


Türkiye, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, Ebola ve Mers virüslerinin ortaya çıktığı tarihten itibaren yakın takibe aldıklarını söyledi. Hatipoğlu, bulaşıcı hastalıklar risk haritasına göre önlemler aldıklarını kaydederek, “Batı Afrika’dan gelenlerde Ebola, Körfez bölgesinden gelenlerde Mers virüsü, Suriye ve Irak’tan gelenlerde ise öncelikle kızamık ve çocuk felcine bakıyoruz. Batı’dan gelebilecek bir risk faktörü yok” diye konuştu.


Vakaların artmasıyla birlikte harekete geçtiklerini kaydeden Hatipoğlu, “İlk önce bilgilendirici bir broşür bastırdık ve hava yolu personeline dağıttık. Akabinde seyahat sağlığı merkezlerimizi 43’e çıkardık. Seyahat sağlığı danışma hattımızı yurt dışındaki vatandaşlara açtık. Yine MERS virüsü riskine karşı 70 bin broşür bastırdık, hacı adaylarının çantalarına koyduk. Hacılara hava limanlarımızda özel ekipler oluşturduk. Bilgilendirmenin yanı sıra muayenelerini yaptık, eksik aşıları tamamladık. Hacılar döndüklerinde takibe aldık” dedi.


Nefes kesen Ebola trafiği


Hatipoğlu, Türk hava Yolları ile bulaşıcı hastalıklara karşı uyguladıkları prosedürü şöyle anlattı: “Batı Afrika’dan uçağa bindiniz. Uçakta hemen anons yapılıyor. Hastalığın bulguları söyleniyor. Eğer bulgulara uyan biri varsa uçağın boş kısmına alınıyor. Eğer riskliyse hava yolu personeli özel bir giysi giyiyor. Hastayla o şekilde temas ediliyor. Çok fazla risk söz konusuysa tuvaleti bile ayrı oluyor. Pilot, hava alanıyla bilgileri paylaşıyor. Hazır bekleyen sağlık ekiplerimiz uçak iner inmez şüpheli kişiyi muayene ediyor. Vakalar için özel hazırlanmış 112 ekibi geliyor. Hastayı daha önceden belirlenen hastaneye götürülüyor” dedi.


Aile hekimleri takipte


Hatipoğlu, ebola ve MERS virüsünün bulaşmasını önlemek için sisteme aile hekimlerinin de entegre edildiğini söyleyerek, “Aile hekimlerimiz Körfez’den gelenleri 14 gün, Afrika’dan gelenleri ise 3 hafta takip ediyor” açıklamasını yaptı. Hatipoğlu, ikisi İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde ebola ve MERS’le ilgili 45 referans hastanenin olduğunu söyledi. Vakaların artması durumunda devreye sokulabilecek başka hastanelerin de olduğunu kaydetti. Bölgeye göre sağlık önlemleri aldıklarını kaydeden Hatipoğlu, özellikle Suriye ve Irak’tan gelenleri kızamık ve çocuk felci açısından değerlendirdiklerini söyledi. Hatipoğlu, şu ana kadar ebola vakasının tespit edilmediğini vatandaşın panik yapmasını söyledi.


Türkiye’nin Mers virüsü karnesi


SAĞLIK  Bakanlığı, Türkiye’nin MERS  karnesini hazırladı. Buna göre 2012’de 47, 2013’de 178, 2014 yılında ise ilk 10 ayda 163 şüpheli vaka ile karşılaşıldı. Vakalardan sadece biri ölümle sonuçlandı. Bakanlık, geçen yıl hacdan dönen 46 bin 632 hacıya “şikayet” telefonu açtı. Hacılardan yüksek ateş, mide bulantısı kusma gibi belirtileri olup olmadığı soruldu. Aynı şekilde bu sene hacdan dönen 7 bin 120 hacıya şikayet telefonu edildi. Şikayeti olan hacılar 36 ilde ki 45 hastanenin enfeksiyon birimlerine önlendirilecek.


(star)


Haber Kaynağı: Rahatsız


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder