Hurriyet.com.tr’nin haberine göre 2012’DE büyük tartışma yaratan, “Gebe veya rahimdeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilir” hükmü yasal mevzuata girerken, “Sezaryen yasağı getirildi” tartışmalarını başlattı. sağlık bakanlığı’nın yasanın uygulanması için hastanelere talimat vermesi, hükme aykırı davranan sağlık personeline yönelik cezai tedbirler uygulaması, basına da yansıdı. Ancak meydana gelen bazı bebek ölümleri, uygulamanın yarattığı sıkıntıları yeniden gündeme getirdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, şunları söyledi:
“Son yıllarda Türkiye’deki sezaryen oranlarının yüksekliği nedeniyle bakanlık hekimler üzerinde baskı kuruyor. Hekimler de normal doğumun daha sağlıklı olduğunun farkında. Ancak kimi zaman sezaryen ile doğum zorunlu. Bu konuda hekimler bağımsız olmalı.
DOKTORLARA UYARI
Ama bakanlık hekim ve hastane üzerinden sezaryen oranlarını hesaplıyor. Bu oran yüksek olan hekim ve hastanelere uyarı gidiyor, değişik müeyyideler uyguluyorlar. Akademik unvanı olan profesörlere bile oranlar yüksek diye eğitim verildi. Bir nevi cezalandırma bu. 5 ayda normal doğuma zorlandığı için ölümle sonuçlanan üç ayrı vaka biliyorum. Türkiye’de sezaryen oranları yüksek. Ama bunun nedeni Sağlıkta Dönüşüm Programı ve performansa göre ücretlendirme. Sistem bunun üzerine kurulmuş. Oranları düşürmek için öncelikle bu sorunlara çözüm bulunması gerekiyor.”
Haber Kaynağı: Sözcü
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder